Stjepan Bobek kao jedan od najznačajnijih fudbalera Partizana, svojevremeno je govorio o Josipu Brozu Titu i njegovoj navijačkoj pripadnosti. A, upravo taj snimak je nedavno objavljen. 

Legendarni Bobek objasnio je kako je Tito navijao za Partizan, i uticao na njegovo osnivanje uz Otmara Kreačića i Svetozara Vukmanovića Tempa. Ipak, velike simpatije prvo prema Hajduku, koji je ipak osnovan pre rata i tokom samog Drugog svetskog rata je igrao prijateljske mečeve promovišući Jugoslaviju.

– On kaže, ja sam bio simpatizer Partizana, a normalno da je bio simpatizer Hajduka, jer su oni bili u ratu, oni su tada otišli tamo, ali posle toga, on je bio simpatizer Partizana, sigurno na ideju raznih generala koji su uticali na njega, pa je postao partizanovac – rekao je Bobek u arhivskom snimku koji je sada isplivao, pritom aludirajući na turneju koju je Hajduk imao u Italiji igrajući protiv saveznika.

Hajduk je imao jugoslovensku propagandnu misiju po Malti, Egiptu, Siriji, Libanu i Palestini, kasnje je ekipu primio Tito uz odlikovanja, ali je kasnije ipak primat preuzeo tandem večitih iz Beograda. U Titovom slučaju, simpatije su prevagnule na stranu Partizana.

– On je došao na jednu utakmicu sa Crvenom zvezdom, ja sam bio rezerva, bio sam iza njega. Utakmica je završena 3:0 za Crvenu zvezdu. Kada je Zvezda dala prvi gol, ceo stadion je aplaudirao i gledao prema Titu. Drugi gol, aplauz, opet prema Titu. Treći gol, opet prema Titu. Kaže meni Tito, kad sam video takvu situaciju, onda sam rešio da ne dolazim više na utakmice. Njemu je bilo neprijatno, kao predsedniku, a ja sam inače, veli, partizanovac.

Inače, tim snimkom se potvrđuje i priča unuka Josipa Joške Broza.

– Deda je, šokiraće vas, navijao za Partizan, a ne za Dinamo, Osijek ili Hajduk, kako mnogi misle. Voleo je fudbal, a najviše se divio crno-belima – govorio je Joška, samo godinu dana pre smrti dete.

– Te godine Broz je imao sastanak na Tari s rukovodstvom SUP-a. Čim je saznao da su tu i fudbaleri Partizana organizovan je sastanak, na kojem su mu ljudi iz kluba doneli poklone, a on je tada izjavio: “Svi kažu da ja navijam za Hajduk, a ja navijam za Partizan” – kaže maršalov unuk.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here