Josipović: Osnivač HPC poziva na netoleranciju

0

 

 

Josipović je u pismu istakao da se pokretač te inicijative Ivo Matanović, "u nameri osnivanja i registrovanja Hrvatske pravoslavne crkve kao verske zajednice", poziva na kontinuitet s Hrvatskom katoličkom crkvom utemeljenom u junu 1942. godine, na inicijativu Ante Pavelića, u vreme NDH", prenela je Dalmatinska eparhija SPC.

 

"Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz tog razdoblja, provokativne i neodmerene izjave predsednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim verskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", istakao je predsednik Hrvatske.

 

Josipović je naveo da se u članu 3, stavu 1 Zakona o pravnom položaju verskih zajednica navodi da "verske zajednice u širenju vere i drugom svom delovanju ne smeju širiti netrpeljivost i predrasude prema drugim verskim zajednicama i njihovim vernicima ili drugim građanima".

 

Predsednik Hrvatske upozorio je da se iz Matanovićevih izjava može videti tako nešto i da je to "neprimeren govor u zemlji u kojoj, uprkos ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen".

 

"Uveravam Vas da ću se uvek zalagati za poštovanje Ijudskih prava i zakona koji važe u našoj domovini, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio", naglasio je Josipović.

 

Dalmatinska eparhija SPC osudila je nameru da se osnuje HPC, a vladika Fotije je zatražio od predsednika Josipovića da učini šta može da se zaustave aktivnosti oko osnivanja te crkve, s obzirom na njeno loše značenje u prošlosti i njenu povezanost s genocidom nad Srbima, Jevrejima i Romima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here