Josipović osudio otkrivanje učesnika Domovinskog rata

0

"Zalaganje za objavljivanje registra veterana ne znači da se to sme raditi na crno i na divlje i mislim da je reč o jednom nasrtaju na pravnu državu, što nije dobro", izjavio je Josipović posle sastanka s delegacijom Saveza udruženja stanara Republike.

Josipović očekuje da će se otkriti kako i zašto je došlo do objavljivanja, jer je jasno da se desio upad u pravni sistem i zaštićene podatke.

 

Imena je trebalo otkriti, ali na legalan način: Ivo Josipović
 

Na pitanje da li smatra da neko iz ministarstva odbrane treba odgovarati za eventualne propuste, predsednik je rekao da ništa ne želi da prejudicira.

Rekavši da se zna ko se bavi istragama, Josipović je naglasio da je za objavljivanje registra, ali da se to "uredi zakonom i u cilju zaštite onih podataka koji mogu biti delikatni".

Sinoćnje objavljivanje imena preko pola miliona veterana na stranici (registarbranitelja.com) izazvalo je žestoka reagovanja vlade i nadležnih ministarstava, ali i dela rukovodstva veteranskih udruženja koji su taj čin proglasili nezakonitim i neustavnim i zatražili krivično gonjenje za one koji su taj popis stavili na Internet.

Policija i ministarstvo odbrane započeli su kriminalističku istragu kojom će utvrditi jesu li na toj internet stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih veterana, koji su navodno uzeti iz ministarstva, čime bi bilo počinjeno kazneno đelo odavanja službene tajne.

S druge strane, opozicioni političari i deo veterana ocenili su da podaci trebaju biti objavljeni, ali uz različite doze skepticizma oko načina njihovog objavljivanja.

Od sinoć vlada veliki interes za tu internet stranicu koja se često "ruši" zbog velikog interesovanja, a data su i uputstva kako da se zaobiđu blokade koje su toj stranici postavili hrvatski provajderi.

Grupa neindentifikovanih hakera tako je presekla dugogodišnje rasprave treba li objaviti registar hrvatskih branilaca.

Upisom imena ili jedinice dobiju se svi podaci koji su do sada, na insistiranje dela veteranskih udruženja i vlade, bili državna tajna. Nepoznata lica, koja su registar postavila na internet, to su obrazložila time da je javni interes preči od pojedinačnog i privatnog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here