Josipović: Rano za povlačenje tužbe

0

"Verujem u pomirenje, ali pomirenje može biti onda kada se uspostavi pravda. Za pravdu i za povlačenje tužbe treba još, čini mi se, dosta toga napraviti. Ostavimo to vremenu. Mislim da su to sve opcije koje su moguće i koje su za dobrobit svih naroda“, rekao je Josipović u intervjuu banjalučkim "Nezavisnim novinama“.
 

Na ponovljeno pitanje da li ćete se izviniti žrtvama rata kao što je to uradio srpski predsednik Boris Tadić, Josipović je odgovorio da su „sve žrtve rata jednake“ ali da "nije isti odnos prema žrtavama u Hrvatskoj, Hrvatske i Srbije, jer u Hrvatskoj su stradali hrvatski državljani, bez obzira jesu li Hrvati ili su Srbi“.

"Mislim da je sasvim jasno, ne samo u Hrvatskoj, nego uopšte, da pozicija u odnosu prema ratu Hrvatske i Srbije nije jednaka. Ja, naravno, ne insistiram ni na kakvim gestovima koji bi bili neprilični, ali ipak se mora znati situacija da se mora razlikovati položaj Hrvatske i Srbije“, tvrdi novoizabrani hrvatski predsednik.

On je rekao da se zalaže za to da se „svaka žrtva prepozna, da se svaki zločin nazove tim imenom, jer zaista je potpuno svejedno ko je zločinac, a ko je žrtva“ i dodao da „to treba prepoznati kao zločin i zločinca treba kazniti“.

Upitan kako planira da pomogne proces povratka i ostvarivanja prava prognanin Srba, čiju je podršku dobio na izborima, Josipović je rekao da je to problem koji treba odmah početi rešavati.

„U načelu, nema velikih problema. Svako mora da zna da ima pravo na povratak, da ima pravo na povraćaj imovine. Međutim, postoje drugi ozbiljni problemi koji su pitanje ekonomskog opstanka onih koji bi se želeli vratiti. Recimo, danas u okolici Benkovca ni Hrvati ni Srbi nemaju perspektivu. Prema tome, ključno je pitanje kako ljudima otvoriti mogućnost zaposlenja, otvoriti mogućnost da opstanu sa svojim porodicama u ekonomskom smislu“, navodi Josipović.

On tvrdi da „danas više nemate situaciju da neko ne može da dođe zato jer je ugrožen fizički, ali zato postoje vrlo ozbiljniji egzesticijalni problemi koje treba početi rešavati na jedan smislen način“.

Josipović smatra i da je njegov prethodnik Stjepan Mesić pozitivno obeležio vreme u kome je bio na čelu države i da je ustrajao i učvrstio demokratiju i demokratska načela, „posebno kada je postavio granicu učestvovanja vojnih osoba u političkom životu“.

„Ono gde bih ja bio oprezniji su pomilovanja. Mislim da su neka pomilovanja možda bila olako data ili ishitrena. Evo, i ovo pomilovanje Siniše Rimca, koje je izazvalo toliko spora“, kaže Josipović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here