EPA-EFE
Jovana Preković

Poput groma je sportskom Srbijom odjeknula vest da olimpijska, svetska i evropska šampionka u karateu Jovana Preković završava karijeru 12. novembra. Za nas, kao i za verne čitaoce “Vesti”, ovo i nije bilo veliko iznenađenje, budući da je Prekovićeva, kada je bila gost redakcije prvih dana septembra, najavila ovu mogućnost. Ipak, s obzirom na to da joj je tek 26 godina i da je bar još koju sezona mogla da hara tatamijem, ostaje žal što Jovanu nećemo više gledati u takmičarskom pogonu.

Za subotu, 12. novembar, u Sportskom centru Šumadija, u njenom Aranđelovcu, najavljen je oproštaj. Kako je poručila naša šampionka, tog dana će imati poslednju borbu. Ostali detalji, za sada, drže se u tajnosti. Međutim, nema sumnje da će Aranđelovčani najpoznatijoj sportistkinji prirediti spektakl, poput onog kada se vratila sa Olimpijskih igara iz Tokija, ovenčana zlatom, kada je ceo grad bio na nogama.

Jovana je prošle godine imala sezonu iz snova. Posle najsjajnijeg odličja u Poreču, na šampionatu Evrope, stiglo je i ono sa Olimpijskih igara u Tokiju. Tačku na fantastičnu 2021. srpska karatistkinja je stavila u Dubaiju, odbranivši svetsku krunu.

Jovana je rođena 20. januara 1996. Pošto su roditelji živeli u Švajcarskoj, detinjstvo je provela sa babom i dedom, u Misači, selu pored Aranđelovca. Karateom je počela da se bavi sa pet godina u KK Knjaz. Da je pravi biser srpskog i svetskog karatea počela je da pokazuje već u prvim godinama karijere, pa je, pored velikog broja osvojenih domaćih i međunarodnih karate turnira, bila i državni prvak u svim uzrasnim kategorijama.

Pošto je 2013. na Balkanskom i na Svetskom prvenstvu za mlađe kategorije osvojila dve bronzane medalje, na Balkanskom šampionatu 2014. okitila se zlatom i postala šampion u ženskoj konkurenciji u kategoriji do 55 kilograma. Usledila je evropska bronza 2016, a godinu dana kasnije Prekovićeva je u Turskoj prvi put postala prvakinja Evrope, u kategoriji do 61 kg. U istoj konkurenciji, 2018. u Madridu, popularna Joka se popela na krov sveta.

Zahvaljujući rezultatima, osvojenim medaljama i bodovima u olimpjskom ciklusu, Jovana Preković je već u martu 2020. ostvarila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju. To je bilo dovoljno da učini sve da ostvari snove – postane olimpijska šampionka!

Nažalost, Jovana neće imati priliku da brani zlato iz Tokija jer karate više nije na programu Igara u Parizu, a ni četiri godine kasnije u Los Anđelesu. To je, čini se, i bilo presudno da završi karijeru.

Najveće zasluge za uspeh mlade Aranđelovčanke ima Roksanda Atanasov Lazarević, pod čijim stručnim radom je Prekovićeva nizala uspehe.

– Sa Jovanom sam od njene četvrte godine. Ovo sve za nas ima posebnu težinu i vrednost. Nije klasičan odnos trener-takmičar. Ovo je jedna ogromna ljubav pa sve ostalo – istakla je Roksanda posle najvećeg uspeha, zlata u Tokiju.