Foto: MN Press
VEĆ IMA MEDALjU: Jovana bila deo srebrne reprezentacije

Kao po običaju, rukometašice Srbije “zatvaraju takmičarsku godinu. Svetske i evropske smotre organizuju se u decembru, pa dođu kao svojevrstan šlag na tortu za ljubitelje rukometa pred praznike.

I ovog puta, u Španiji, među učesnicima Svetskog prvenstva nalazi se selekcija Srbije. Navijači u Srbiji i dalje se sećaju decembra 2013, kada je u Beogradskoj areni izvojevano srebro. Od tada se čeka neki novi uspeh rukometašica. Umesto toga, još boli neuspeh u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Činilo se da su rukometašice nikad bliže Igrama, sve je bilo predodređeno za učešće, ali je umesto vize za Tokio kupljena povratna karta za Srbiju. Taj fijasko naterao je mnoge devojke da kažu zbogom nacionalnom timu. U Staroj Pazovi, gde se u centru FS Srbije obavljaju završen pripreme, nema Katarine Krpež-Šlezak, Andree Lekić, Katarine Tomašević, Slađane Pop-Lazić, Dragane Cvijić, Marine Dmitrović, izostala je i Željka Nikolić. Devojka koja je provela dug period s pomenutim rukometašicama, sa njima se radovala i srebro na svetskoj smotri, čuvar mreže Jovana Risović, sada je u novom društvu.

Kakav je osećaj biti okružen nekim novim devojkama?

– Iskreno, malo je čudno, ali svakako je moralo doći do podmlađivanja reprezentacije i nekih promena. Za sada je energija dobra, mlađe polako ulaze u sistem, mada će, verovatno, trebati vremena i strpljenja za sve to. Teško je napraviti bilo šta veće preko noći. Mi, koje smo tu malo duže, trudimo se da uvedemo polako devojke u ono što ih čeka i da im olakšamo period adaptacije – priča za “Vesti” Jovana Risović, golman našeg nacionalnog tima i slovenačkog Krima.

BEDEM NA GOLU: Jovana Risović

Mlađe se uklapaju

Kako su se nove igračice snašle?

– Sjajno su se uklopile. Atmosfera je pozitivna, ali, kao što rekoh, treba nam vremena. Raduje to što su sve igračice željne rada i dokazivanja, odnosno dobro motivisane.

Kakva su očekivanja pred Svetsko prvenstvo i koji su ciljevi?

– Ne bih volela da pričam unapred. Naravno, za sada je važno da prođemo grupu. Idemo utakmicu po utakmicu. Prva, s Poljskom, biće vrlo bitna. Poljakinje su, takođe, dosta promenile sastav i trenutno smo fokusirani samo na njih. Prvi susret na velikom takmičenju je najteži, uz neki dodatni pritisak.

Odlično poznajete selektora Bregara. Koliko se zapravo razlikuje Uroš u klubu i kao prvi čovek na klupi Srbije?

– Nema velike razlike, ima isti sistem i u klubi i u reprezentaciji. Disciplina je na prvom mestu. Mnogo voli da radi, posvećen je svim detaljima i konkretan. Zna se šta traži, što je vrlo bitno za mlađe.

Smene kao po dogovoru

Kad je Bregar izabran za selektora, bio je na klupi Krima, čiji ste i vi član. Tada ste rekli da je dobro što će trener raditi s pet igračica, ali su u međuvremenu neke devojke rešile da završe reprezentativnu karijeru. Ne da nam se da u jednoj ekipi imamo nekoliko rukometašica u selekciji?

– U međuvremenu su neke igračice prekinule, a ni selektor nije više u istom klubu, tako da nije ispalo onako dobro kako se činilo. Međutim, to je sport i spremni smo na takvi stvari.

O čemu sanjate kad je reprezentacija u pitanju?

– Zaista bih volela da napravimo neko čudo, samo treba verovati u to. Vrlo je teško prognozirati bilo šta veliko. Imala sam san i priliku da odemo na Olimpijske igre, ali nismo uspele u tome ove godine. San ostaje isti. Mnogo su daleko Igre i rano je pričati o tome. Želela bih da se fokusiramo na ovo prvenstvo i na prvu utakmicu s Poljskom

Koliko je, uopšte, bilo vremena za pripreme za Španiju?

– Vrlo malo jer je kalendar takav da imamo samo deset dana priprema za veliko takmičenje i s obzirom na to da je u ekipi dosta mladih, baš je teško u tom kratkom periodu sprovesti sve zamisli. Ipak, radimo sve u hodu i svaki trening koristimo maksimalno, da se uigramo – zaključuje Jovana Risović.

RASPORED

Petak, 3. decembar
20.30: Srbija – Poljska

Nedelja, 5. decembar
20.30: Srbija – Kamerun

Utorak, 7. decembar
20.30: Rusija – Srbija

Kamerun nepoznanica

Ko će biti najteži protivnik Srbije u grupnoj fazi? Imate li eventualne želje za nastavak takmičenja?

– Mislim da je Rusija najteži rival u grupi, ali svakako se ne treba opuštati ni za druge dve utakmice, pogotovo protiv Kameruna. Igraju nesvakidašnji rukomet, dok je Poljska duži niz godina vrlo kvalitetna – ocenjuje Risovićka.

Neugodna grupa

Grupa sa kojom ukršta naš nacionalni tim nije nimalno naivna. Naprotiv!

– Kada kažem Francuska, Crna Gora i Slovenija, to dovoljno govori o kvalitetu grupe. Izuzetno teška grupa! Ipak, ne bih mnogo pričala o tome, hajde da za početak prođemo grupu – oprezna je Jovana.

Četiri grada domaćina

Predstojeće, 25. svetsko prvenstvo u Španiji, od 1. do 19. decembra, biće prvo na kome će da učestvuju 32 selekcije. Događaj će biti organizovanu četiri grada domaćina: Kastelo, Granoljers, Torevijeha i Lirija, gde će se nadmetati i naš nacionalni tim.

UČESNICI SVETSKE SMOTRE

DOMAĆIN: Španija
AKTUELNI ŠAMPION: Holandija
AFRIKA: Angola, Kamerun, Kongo, Tunis
AZIJA: Iran, Japan, Kazahstan, Republika Koreja, Uzbekistan
EVROPA: Austrija, Hrvatska, Češka Republika, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Crna Gora, Norveška, Rumunija, RHF (Rusija), Srbija, Slovenija, Švedska, Poljska
SEVERNA AMERIKA I KARIBI: Portoriko
JUŽNA I CENTRALNA AMERIKA: Argentina, Brazil, Paragvaj
VAJLD KARD: Kina, Slovačka