A. Čukić
Bivši ministar inostranih poslova SRJ Vladislav Jovanović

Strani ambasadori u Beogradu, a posebno američki, “oteli su se kontroli” još početkom devedesetih godina, a posebno razbahatili posle 2000, često demonstrirajući nadmoć i ponašajući se kao da je Srbija kolonija, izjavio je bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović.

Jovanović je povodom najnovijeg istupa američkog ambasadora Kajla Skota u vezi sa Kosovom i Metohijom ocenio da aktuelna vlast pokušava da pokaže otpor prema ovakvom ponašanju, ali da to teško ide jer su ambasadori navikli da iskaču iz diplomatskih okvira.

– U tome prednjače američke diplomate – prvo jer dolaze iz jedne od najmoćnijih država i drugo jer su nam oteli deo teritorije i sad misle da imaju pravo da nas ucenjuju i diktiraju zahteve – rekao je Jovanović za beogradske “Večernje novosti”.

List piše da američki ambasador u Beogradu ne odustaje od mešanja u unutrašnje stvari Srbije, a ponovo je “bacio rukavicu u lice Beogradu” pre nekoliko dana kada je izjavio da krivica za blokadu dijaloga Beograda i Prištine leži na obe strane.

Srpski državni vrh burno je reagovao na ovaj poslednji Skotov istup, u kojem, kako navodi list, mnogi vide još jedan pritisak Zapada na Srbiju i njeno rukovodstvo da bude kooperativnije u vezi sa rešavanjem kosovskog pitanja, ali i pitanja poput odnosa sa Rusijom.

“Novosti” podsećaju da se Skot, u prethodne tri godine svog mandata, nije libio da daje svoje mišljenje o brojnim temama, poput protesta zbog slučaja “Savamala”, ali i da tvrdi da general Vladimir Lazarević “kontroliše” glasanje na dva birališta tokom beogradskih izbora ili da otvoreno traži da se Beograd odrekne predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Izvor:
Novosti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here