EPA/Justin Lane
Savet bezbednosti UN

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenio je za Kosovo onlajn da će, u slučaju da dođe do proširenja stalnog sastava Saveta bezbednosti novim članicama, to biti dug i neizvestan proces, a da je Srbiji u toj situaciji potrebno strpljenje.

Tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku, čuli su se pozivi na reformu UN i proširenje stalnog sastava Saveta bezbednosti, u kojem su trenutno SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija. Kao moguće nove članice ovog tela pominjane su Indija, Brazil, Japan i Nemačka.

– Srbija dotle treba da izdrži, jer to nije skoriji datum, to je ideja koja je puštena i koja će tražiti dugu obradu, razradu i dogovaranje. Ta ideja je stara nekoliko decenija i nije se maklo s tim. Sada se ide korak dalje, da se ako je ikako moguće oslabi položaj Rusije kao stalne članice Saveta bezbednosti. To je ideja koja prvo treba da zameša stvari, pa onda da ih raščisti i izvuče nešto što bi odgovaralo nekom. Sve velike sile će nastojati da sačuvaju svoj interes – kaže Jovanović.

Dodaje da, pre svega, pobednici u Drugom svetskom ratu neće hteti da izgube privilegovane pozicije, jer one imaju veće pravo glasa od drugih – pravo veta.

– Činjenica je da je u međuvremenu narasla moć drugih država i to diktira i promene u okviru UN. Pitanje je samo da li te promene treba da obesmisle ili da ozdrave UN time što bi ih učinile ravnopravnijim za novi odnos snaga. U tom smislu biće velike “jagme” za proširenjem SB kada je reč o starim članovima. Pitanje je da li će Berlin i Tokio tako glatko moći da prođu ne samo zbog Kine, nego i zbog Amerike, koja želi da zadrži protektorat nad Japanom i Nemačkom. Ako bi one ušle u prošireni sastav stalnih članica SB onda bi taj protektorat otperjao. Nisam siguran da Amerika to želi, ali videćemo – ističe on.

Kada je reč o Indiji, Brazilu, afričkim zemljama, koje su sve značajnije, Jovanović navode da će mnoge od njih kucati na ta vrata.

– Recimo Nigerija koja je najveća zemlja, Etiopija, Egipat moraće da budu zastupljene. S druge strane, Brazil kao daleko najjača država Latinske Amerike i sigurno da ne sme biti mimoiđena, a moguće je da će se tu naći i Indonezija, koja je demografski i ekonomski važna. Biće i drugih zemalja, kao što su Turska i Iran, koje kucaju na ta vrata. Biće to velika borba koja sve to može da uspori, a možda i zaustavi – smatra Jovanović.

Dodaje da sve to ukazuje da će ta stvar da bude neizvesna i dugotrajna.

Jovanović kaže da su pred Srbijom izazovi, ali da je važno da bude hrabra i principijelna.

– Mi treba da sačuvamo živce, insistiramo na našem pravu, a bez nas takozvano nezavisno Kosovo ne može nikada da bude prihvaćeno u Ujedinjenim nacijama, jer matična zemlja nije dala saglasnost za odvajanje dela teritorije, radi poklanjanja manjini. S druge strane, ima nešto što naša strana nedovoljno ističe, a to je mi smo primljeni u UN sa Crnom Gorom u našim republičkim granicama, jer drugačije nismo ni mogli posle poništenja poslednje zajedničke države – kaže.

Kako objašnjava, republičke granice su tada postale državne granice, a Srbija je u UN primljena sa Kosovom kao integralnim delom.

– Sada kada se odnosi u svetu menjaju, mi treba da budemo hrabri i principijelno čvrsti, a ne uplašeni i da čekamo rezultate tih promena – zaključio je Jovanović.

1 COMMENT

  1. Bitka se non stop vodi i noikad nije ni prestala. Samo sto si ti u penziji i bivsi diplomata. Tvoje misljenje je uglavnom – nebitno

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here