Lična arhiva
Uveličali proslavu: Nacionalni ansambl Kolo

Radio Mladost, koji svoj program emituje na srpskom jeziku sa švajcarskog kanala K, obeležio je i proslavio 25. rođendan u kultnom zdanju Kuće Đure Jakšića u boemskoj Skadarliji.

– Jubilej našeg radija proslavljen je prvo u Švajcarskoj, a sada smo ovo divno veče uz izuzetan program koji su osmislili scenaristi Milijana Božić i Radoje Blažić upriličili i ovde u boemskoj Skadarliji. Veče je proteklo u lepoj i prijatnoj atmosferi – kaže Anđelka Krasojević, urednik radija Mladost.

Vesna Kravar i Zoran Jovanović

U dvočasovnom programu koji su vodili Jelena Matić i Darko Milošević učestvovali su eminentni izvođači, počev od nacionalnog ansambla Kolo koji je izveo splet igara iz Srbije, zatim pevači Milana Aničić, Jasna Đokić i Andrija Kalabić Kalaba. Sjajan nastup imala je mlada Neda Nikolić, solista na fruli. Pevački ansambl Ogrlica od bisera, ogranak ansambla Đerdan, sa rukovodiocem Jasnom Milanović, uz muzičku pratnju Boška Perića, izveo je tri spleta tradicionalne narodne muzike iz svih krajeva Srbije.

Čula se i lepa pisana reč, za to su zaslužni pesnici iz Švajcarske, Zoran Jovanović i Suzana Anđelković, a iz matice Olivera Šutulić, Radovan Puletić, aforističar i satiričar Radoje Blažić i pesnikinja Milijana Božić.

Nenad Milenković, Anđelka Krasojević i Sara Milenković

Proslavi su prisustvovali mnogi naši ljudi iz Švajcarske, među njima i Zvonimir Jovanović, predsednik Srpskog kulturnog saveza, Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskih folkloraša Švajcarske, i Vesna Kravar, predsednica Udruženja srpskih žena “Dr Draga Ljočić”.

O radiju i njegovom značaju, kao i saradnji sa srpskom zajednicom govorili su Vesna Kravar i Zvonimir Jovanović.

Besedio i recitovao: Zvonimir Jovanović

– Program je bio izuzetan, vrlo lepo osmišljen, raznovrstan, sadržajan i zabavan, a radio Mladost je spona između naše dijaspore i matične države – izneo je svoje utiske Goran Pavlović, urednik emisije Naši u svetu koja se emituje na Radio Vojvodini.

Anđelka Krasojević zahvaljuje svim učesnicima u programu i ističe da su svi dali doprinos obeležavanju jubileja bez ikakve materijalne nadoknade, baš kako i radio Mladost funkcioniše sve ove godine.

Uz prigodno posluženje razgovori i druženje trajali su do duboko u noć.

Emisije su melem za dušu: Milanka Vujičić

Slušani i u otadžbini

Proslavi u Skadarliji prisustvovala je i Milanka Vujičić iz Sremske Mitrovice, koja Radio Mladost sluša redovno od kako su počeli da emituju i preko interneta.

– Radio aktivno učestvuje u negovanju tradicije, oživljavanju i čuvanju kulturne baštine, jezika i svega ostalog što čini identitet jednog naroda. Zvuci i reči koji dopiru putem talasa ovoga radija pravi su melem za dušu svim slušaocima. Zbog toga ovaj medij živi, raste i razvija se u kontinuitetu, a za to je svakako zaslužna gospođa Krasojević, koja je svojom voljom, neiscrpnom energijom i znanjem uspela da poveže sve važne faktore i da uključi u rad sposobne i motivisane ljude – rekla je Milanka.