Sve bivše republike SFRJ uspele da se plasiraju na Evropsko prvenstvo za rukometaše.

Prvi put od raspada velike Jugoslavije održano je mnoštvo evropskih i svetskih prvenstva u ekipnim sportovima i malo je onih na kojima nije bilo reprezentacija s prostora bivše SFRJ.

Na velikim turnirima najpopularnijih sportova u regionu (fudbal, košarka, rukomet, odbojka i vaterpolo) takav slučaj nije zabeležen. Ali, nije zapisano i da su sve republike nekadašnje države uspele da se nađu na završnom takmičenju. Do juče…

Na Evropskom prvenstvu u rukometu, čiji su domaćini u januaru 2020. Austrija, Norveška i Švedska, učestvovaće svi „Jugosloveni“. Od Vardara do Triglava…

Proširenje turnira sa 16 na 24 reprezentacije olakšalo je kvalifikacije, a takvu situaciju iskoristili su timovi iz regiona. Pored redovnih učesnika Hrvata, skoro uvek zastupljenih Slovenaca, Srba i Severnih Makedonaca, na narednom Evropskom prvenstvu igraće Crna Gora i po prvi put Bosna i Hercegovina.

Najmanje problema u kvalifikacijama imali su Hrvatska, Slovenija i Severna Makedonija, dok su ostali plasman obezbedili u nedelju posle podne.

Srbija je do EURA stigla pobedom nad Švajcarskom, dok je Bosna savladala Češku. Obe selekcije su kao najbolje trećeplasirane došle do Evropskog prvenstva.

Crnogorci su pobedili Ukrajinu (27:21) i kao durgoplasirani, iza Danske, otišli na EURO.

Sada ostaje da se sačeka žreb i da se vidi ko će biti te sreće da prvu fazu odigra u Austriji (Beč i Grac). Evropsko prvenstvo održava se od 9. do 26. januara, a završnica je u Stokholmu.

Izvlačenje grupa za EP održaće se 28. juna u austrijskoj prestonici.

Pored ekipa iz bivše Jugoslavije na završnici Evropskog prvenstva igrat će još: Austrija, Švedska, Norveška, Nemačka, Španija, Danska, Letonija, Holandija, Ukrajina, Island, Švajcarska, Poljska, Francuska, Rusija, Češka, Belorusija, Portugal.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime