Špijuni
Pixabay

U operaciji “Rubikon” zapadnih tajnih službi decenijama je špijunirano pola sveta. Jugoslavija je takođe bila na meti, ali bezuspešno.

Tajne službe SAD i Zapadne Nemačke su u tajnoj operaciji “Rubikon” decenijama špijunirale 130 zemalja i Ujedinjene nacije. Špijuniranje jeste zadatak tajnih službi, ali u ovoj operaciji je posebno to što su nemački BND i američke CIA i NSA bile tajni vlasnici firme Kripto AG sa sedištem u Švajcarskoj. Manipulisali su uređaje za šifriranje, koje je proizvodila ova fimra, a koje su obaveštajne službe širom sveta nabavljale za velike pare u uverenju da kupuju bezbedne mašine iz neutralne zemlje.

Ispostavilo se da su zapadne tajne službe imale čitav svet na dlanu, iako glavni rival SSSR, kao ni Kina, nisu bili među kupcima uređaja za šifriranje firme Kripto AG. Jugoslavija se skoro od početka nalazi na spisku kupaca firme i bila je jedna od najboljih mušterija. Istovremeno je bila važna meta špijuniranja.

U izveštaju CIA se vidi da je Jugoslavija još 1957. kupila 121 mašinu za šifrovanje tipa CX 52. Izveštaj BND navodi da je Jugoslavija tada kupila samo stare mehaničke kripto uređaje koje su CIA i NSA najverovatnije mogle da presreću.

Negde oko 1978. Jugoslavija je za više stotina hiljada švajcarskih franaka kupila veliku količinu tada savremenih elektronskih aparata tipa MČ-314 za vojsku koji su naravno bili manipulisani. Međutim, Jugoslavija je imala i svoje stručnjake i prevara je brzo otkrivena.

Ljudi iz JNA su tražili od Kripto AG da im pošalju specijalistu da popravi uređaj inače će otkriti tajnu. Zbog toga vrh firme Kripto AG održava hitan sastanak. Mesec dana kasnije Bruno fon Ah, inženjer koji nije bio upućen u manipulisanje niti je znao ko su pravi vlasnici firme, leti za Beograd i otkriva da uređaj može da se učini nečitljivim odnosno bezbednim. Tako je Jugoslavija uspela da ostane praktično neoštećena u najvećoj špijunskoj akciji svih vremena.