Junak” jača telo i srpski jezik,”
Zlatko Šarčević roditeljima malih junaka govori o temi "Dete i sport"
 

Svoju životnu i sportsku filozofiju utkali su popularni "Šarac" i njegova supruga sa velikim entuzijazmom u školu koja decu od 6 do 12 godina priprema za ulazak u svet organizovanog sporta: i onog takmičarskog i onog rekreativnog.

 

– Koncept bilo koje sportske škole, posebno one univerzalne čiji je model nastao u Rusiji 60-ih godina prošlog veka, napravljen je tako da pripremi dete za sportsku specijalizaciju i takmičarski ili rekreativni sport. To je, zapravo regrutni centar u kojem se kroz trenažni proces i kroz godišnje cikluse dete upućuje i usmerava ka sportu za koji mi mislimo da mu najviše odgovara i da ima najviše mogućnosti za napredovanje u njemu, kaže prof. Šarac.

 

Jezik dodatni motiv

"Junak" nije klub, njegovi polaznici ne takmiče se ni u kakvoj ligi i ne učestvuju na prvenstvima. To je mesto gde se kroz sport i igru, u druženju, vežba telo, gradi karakter, koristi mozak i govori srpski jezik. Šarčevići na tome insistiraju, pa roditelji kojima je stalo da njihova deca znaju svoj maternji jezik nalaze i dodatni motiv da dovode svoju decu u ovu školu. Odanih sledbenika ima dosta, a Angelina Račić, bivša Sarajka, za svoja oba sina našla je idealno mesto, jer "koncept škole nam potpuno odgovara, kao i to što su instrukcije i sva komunikacija na srpskom jeziku. U šali kažem da će moja deca biti u Junaku sve dok ne budu sukali brke iza uha".

 

Sportska škola"Junak" počiva na tri bedema: druženje i igra, zdravlje i tradicija. Sam program je podeljen na redovan, poseban i dodatan program. Redovan program se odvija u sali, poseban program se odvija na skijaškim terenima, leti u sprortskim kampovima, a u dodatnom programu polaznici veslaju, veru se, jašu i uživaju na izletima u prirodi. Kroz te aktivnosti mali junaci se druže i uče o sebi i svojim fizičkim predispozicijama i interesima, a njihovi roditelji zajedno sa njima učestvuju u njihovom napretku i socijalizaciji .

 

Sonja i Zlatko Šarčević

– Tradicionalno počinjemo školsku godinu odlaskom na veslanje krajem septembra . Taj vikend u prirodi svi uživamo u vodi, veslanju, druženju i boravku na čistom vazduhu, pa će tako bit i ovaj put, informišu nas u ovoj školi.


U "Junaku", sve stvari zovu se pravim imenom. Dakle, ako se nešto dobro i pravilno ne uradi, deci se to kaže i objasni kako da to bolje urade. Taj metod različit je od kanadskog, i na tome se insistira u ovoj školi.


– Ako se mi pretvaramo da je dobro ono što ne valja, šta dete iz toga uči: da sve završava polovično i da se ne trudi da postigne onoliko koliko može, ističu naši sagovornici.


Zapravo, jedan od glavnih ciljeva škole jeste da se njihovi polaznici nauče i uvežbaju da daju sve od sebe i iskoriste sve svoje mogućnosti kada uče elemente košarke, fudbala, odbojke, ili kada skijaju, igraju tenis, bave se atletikom i li borilačkim veštinama.


– Često naši roditelji greše previše rano usmeravajući i specijalizujući svoju decu za pojedine sportive. Ja ih često podsećam da je u jako malo sportova specijalizacija neophodna još u predškolskom uzrastu, na primer u klizanju i gimnastici .Deca treba da "probaju" što više sportova, da se bave raznim stvarima, da vide gde su, šta ih zanima, da se igraju i prepoznaju svoje interese i želje. Kroz naše programe, čak i ako se nikad ne budu bavili takmičarskim sportom, uvek će imati prednost bavljenja fizičkom aktivnošću, sticanja samopouzdanja, razvijanja motoričkih sposobnosti i optimalnog razvoja psiho-fizičkih sposobnosti, ističe Šarac.

 

Stručni tandem Šarčević

Zlatko Šarčević je bio jugoslovenski državni reprezentativac u kik- boksu i specijalista za borilačke sportove. Svoje znanje prenosio je različitim generacijama i ljudima različitog profila, prošao je razne kategorije od pionirskih do državnih selekcija, a jedno vreme radio je i kao instruktor u specijalnim jedinicama u Pančevu. U Kanadi predaje fizičko u jednoj privatnoj školi.
Sonja Šarčević dugogodišnji je učitelj skijanja sa jugoslovenskom i kanadskom licencom. U svojoj klinici "Helping Hands Terapdž Place" pomaže deci sa neurološkim i problemima u fizičkom razvoju po metodi CME-MEDEK.

 

0

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here