EPA/Stephanie Lecocq
Žan Klod Junker

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker smatra da je potrebno značajno povećanje budžeta EU, dodajući da svi dosadašnji predlozi, uključujući i onaj njegove komisije iz 2018. godine, nisu dovoljni za suočavanje sa korona krizom.

Junker je, u intervjuu austrijskim dnevnicima “Salcburger Nahrihten” i “Oberesterajhiše Nahrihten”, podsetio da je “njegova” komisija predlagala 1,13 odsto od BDP-a.

– To je već bio minimum. To sada itekako nije dovoljno, jer uz postojeće zadatke dolaze novi za istraživanje, izbeglice, program stipendiranja Erasmus i finansiranje posledica korona krize – objasnio je on.

Junker je poručio da je neophodno razgovarati sa zemljama koje insistiraju na limitu od 1 odsto od BDP-a.

Kaže da podržava štedljivo ophođenje poreskim novcem, ali je protiv toga da se šteti kada je reč o solidarnosti i novim idejama budućnosti.

Pored toga, ističe da je neophodna brza odluka o budžetu EU, jer u suprotnom programi EU od januara neće više stajati na raspolaganju.

Junker podržava ideju da se dalje razradi ideja fonda za obnovu.

– Ne radi se u preuzimanju starih dugova od svih članica, već o delimičnom preuzimanju novih dugova koji nastaju pandemijom. Preuzimanje dugova bilo bi vremenski ograničeno i vezano za određenu svrhu – naglasio je on.

Paket mera za pomoć u visini od 540 milijardi evra koji su dogovorili ministri finansija evrozone je solidan, ali neće biti dovoljan, kaže on.

S tim u vezi kritikovao je pojedine “nacionalne ministre” sto se ponašaju kao da je Italija sama kriva za dužničku krizu.

Junker je izrazio i razočarenje zbog odgovora EU na korona krizu.

– Razočaran sam evropskim ukupnim doprinosom proteklih nedelja. Zato što se na početku krize uspostavilo da solidarnost u Evropi nije spontani refleks, već se mora organizovati. Takođe je viđeno da je povratak nacionalnim okvirima prva stvar koje su se setile vlade – rekao je on.

Istovremeno, Junker ne veruje da će se EU raspasti usled korona virus krize.

– Efekti krize će duže potrajati nego oni finansijske krize – kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here