EPA

Ukrajinski zvaničnici saopštili su danas da su ruske snage pokrenule sveobuhvatni napad na čelicanu “Azovstalj”, kod Marijupolja.

Komunikacija sa poslednjim braniteljima Marijupolja koji su se skrivali unutar čeličane Azovstalj juče je bila izgubljena na nekoliko sati nakon što su ruske snage ušle dublje u kompleks fabrike.

Gradonačelnik opkoljenog grada, Vadim Bojčenko, kazao je da se unutar čeličane vode teške borbe i da je izgubio kontakt s onima koji su unutra.

– Ne znamo što se događa, da li su sigurni ili ne – dodao je.

Sumorne vesti stigle su nakon što su se navodno pojavili snimci na kojima se vidi kako ruske snage termobaričnim raketama (poznate i kao vakuum bombe) bombarduju Azovstalj dok tenkovi i trupe prodiru u prostranu industrijsku zonu.

Snimci koje je objavila samoproglašena Donjecka Narodna Republika pokazuju paljbu raketne artiljerije na fabriku i skladišta koja se nalaze u centru Marijupolja i poslednje su utočište branioca grada, ali i stotina civila.

Veza sa poslednjim ukrajinskim borcima u Azovstalju u večernjim satima u sredu je ipak uspostavljena. Na Tviteru je objavljena video poruka potpukovnika Denisa Prokopenka. Poručio je kako ruske snage ulaze na područje čeličane i da su u toku “teške, krvave bitke”.

Iz Azovstalja je početkom nedelje humanitarnim koridorom evakuisano 156 civila, ali Rusi su rekli da ukrajinski branioci iskorišćavaju prekid vatre za postavljanje novih odbrambenih položaja, te su ubrzo ponovno napali, ali ovaj put žestoko.

Kapetan Svjatoslav Palamar, zamenik zapovednika puka Azov koji brani čeličanu, rekao je da je napad na Azovstalj počeo u utorak poslepodne tenkovima, oklopnim vozilima i “velikim brojem pešadije”.

– Učinićemo sve što je moguće da odbijemo ovaj napad – rekao je u svojoj poslednjoj video poruci pre prekida komunikacije.

Ako Azovstalj padne, to će značiti da će Rusija preuzeti kontrolu nad celim Marijupoljem, čineći ga najvećim gradom koji su zauzele Putinove snage od početka invazije.

U nekoliko navrata moglo se čuti kako Moskva planira na Dan pobede da održi paradu upravo u samom Marijupolju.

– Marijupolj će postati centar “proslave”. Centralne ulice grada hitno se čiste od krhotina, tela i neeksplodiranih ubojitih sredstava. U toku je velika propagandna kampanja. Rusima će se prikazivati ​​priče o “radosti” meštana pri susretu sa okupatorima”, objavila je ukrajinska vojna obaveštajna služba u saopštenju na društvenim mrežama.

Kremlj negira napad

Kremlj je negirao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstalj gde su ukrajinski borci i civili zarobljeni, i rekao je da tamo funkcionišu humanitarni koridori.

Rojters navodi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje da li je istinita tvrdnja visokog ukrajinskog zvaničnika da su ruske trupe provalile na teritoriju fabrike, uputio novinare na prethodno naređenje predsednika Vladimira Putina da ne jurišaju na čeličanu.

Treba napomenuti da je u prošlosti Peskov rekao da su izveštaji o nameri Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu “šuplja i neosnovana” izmišljotina zapadnih medija, a u februaru je rekao da će ruske trupe biti “povučene u svoje stalne baze”” nakon završetak zajedničkih vojnih vežbi sa Belorusijom. Sedam dana nakon što je to rekao, Rusija je pokrenula, kako kaže, svoju „specijalnu vojnu operaciju“ unutar Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here