Facebook/Dr Sulejman Ugljanin
Jedan od ranijih susreta Kurtija i Ugljanina

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo udara na suverenitet Srbije, ovaj put uz pomoć kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, sa kojim se usaglasio da zajedno rade na specijalnom statusu za Rašku oblast. Beograd, sudeći prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, novi Ugljaninov potez vidi kao uvlačenje u tzv. veliku Albaniju.

Lider SDA Sandžaka posle neuspelog aprilskog zahteva da izbaci sa novopazarske mape Ulicu Stefana Nemanje i postavi table sa imenima političara poput lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove, ovih dana, ponovo talasa.

Ugljanin bi, prema rečima analitičara Dušana Kovačeva, ovim da podigne sebi političku cenu, a praktično ne može ništa da uradi.

– On hoće da iskoristi internacionalizovani problem Kosova, mada je i svestan da je taj samoproglašeni status državnosti ilegalan i prema našem i prema međunarodnom pravu – ocenjuje Kovačev za “Vesti”.

On ističe da je prvi čovek SDA Sandžaka političar od trećerazrednog značaja u odnosu na Rasima Ljajića, ministra za telekomunikacije, i republičkog poslanika Muamera Zukorlića, predsednika skupštinskog Odbora za obrazovanje, koji imaju veći kredibilitet u narodu i poštuju Ustav Srbije.

Tokom susreta Ugljanina i Kurtija bilo je reči, kako je saopšteno iz Samoopredeljenja, o položaju Albanaca i Bošnjaka u Sandžaku i težnjama da rade i razvijaju se ka dostojanstvenom i “životu bez diskriminacije od Beograda”. Oni su se, prema navodima iz saopštenja, saglasili da slučajeve progona i zločina nad nesrpskim zajednicama u Sandžaku treba prikupiti i javno predstaviti, da bi se, kako su rekli, Srbija suočila sa prošlošću i bila primorana da prestane sa diskriminacijom.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uveren je da se Bošnjaci stide Ugljaninovog podilaženja Kurtiju i ne žele da ih uvlači u nekakvu kombinatoriku u okviru projekta tzv. velike Albanije.

– Bošnjaci u Raškoj oblasti su lojalni građani Srbije i doživljavaju je kao otadžbinu, tako da Ugljanin nije razgovarao u njihovo ime – kaže Đurić.

Nova Ugljaninova ofanziva je, inače, krenula od odluke SDA 17. novembra na njegov predlog zasnovan na jasno definisanom cilju, “specijalnom statusu za Sandžak kao minimumu koji garantuje biološki opstanak i političku egzistenciju Bošnjaka u Sandžaku”. SDA, rečena je tada, daje prioritet razvojnom konceptu Sandžaka i uključenju velikog broja stručnih kadrova u rad stranke u cilju izgradnje regionalnih i lokalnih institucija za uspostavljanje specijalnog statusa i rešenja ustavnopravnog statusa bošnjačkog naroda. Da Ugljanin ne prestaje sa bočnim udarima na Srbiju pokazao je i prošle godine, kada je pobedu na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka obeležio nizom provokacija i uvreda, nazivajući Srbiju “fašističkom tvorevinom koja je okupirala Sandžak i želi da legalizuje genocid”. Pretnje otcepljenjem Sandžaka ovaj bivši srpski ministar je opisivao i karakterišući Srbiju kao “neman” i “fašističku tvorevinu”, što su njegove pristalice pratile povicima “Sandžačka republika”.

Cepa i Crnu Goru

Zajedničke fotografije Ugljanina i predsednika tzv. kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija sa manifestacije “Dobro došli u albanske Alpe” kod Gusinja osvanule su početkom avgusta na društvenim mrežama. Veselji je tada taj deo Crne Gore nazvao “albanski Alpi”.

Ugljanin je, s druge strane, pomenutu oblast u Crnoj Gori zajedno sa Sandžakom u Srbiji nazvao “okupiranim bošnjačkim teritorijama”, a i za njih je tražio specijalni status.

Našla krpa zakrpu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da će jedine posledice sastanka Ugljanina i Kurtija biti da će “pojesti jagnje više”.

– Neće biti posledica. Našla krpa zakrpu – poručio je Vučić.

Nesposoban za ministra

Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić (na slici) ocenio je da je odlazak Ugljanina na poklonjenje Kurtiju akt najdubljeg ljudskog i moralnog posrnuća čoveka koji je od Srbije dobio sve, uključujući svojevremeno i ministarsku funkciju.

– Ugljanin je zato poslednji koji ima pravo da govori o navodnom obespravljivanju Bošnjaka u našoj zemlji. Istina, bio je diskriminisan od Srbije, ali pozitivno, jer mu je nezasluženo pripao ministarski resor i poslovi u vezi sa regionalnim razvojem, ali nije pokazao ništa osim nesposobnosti i nekompetencije – zaključio je Đurić.