EPA/Valdrin Xhemaj
Visoki Dečani

Organizacija Evropa Nostra pre mesec dana uvrstila je manastir Visoke Dečane na Kosovu i Metohiji među sedam najugroženijih lokaliteta i od tada ne prestaju negativne reakcije Prištine sa zahtevom da ova svetinja bude skinuta sa te liste.

Prištinski predstavnici vlasti, kako tumači za “Vesti” istoričar Aleksandar Raković, hoće da učine kaluđerima život nepodnošljivim i to čine bez predaha da bi, korak po korak, na kraju ostvarili cilj i vrednu srpsku srednjovekovnu baštinu pripisali Albancima.

– Visoki Dečani su njihova prva meta, a onda idu Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška i u toj nameri neće stati – ističe naš sagovornik.

Raković ukazuje da Albanci već dugo tvrde kako je manastir Visoki Dečani bio prvo njihov, odnosno da je navodno bio srednjovekovna katolička crkva, a podmeću i tezu da su Srbi spalili albansku svetinju i na istom mestu podigli svoju. On podseća da su kosovski Albanci 2015. umalo prigrabili srpske svetinje, ali je Srbija prevagnula sa dva-tri glasa više. Tako nešto, ističe on, sada ne može da se desi, jer je Beograd, kada je reč o vrednoj baštini na KiM, u mnogo boljoj međunarodnoj poziciji.

Pisma na adresu Evropa Nostre uputili su posle najviših zvaničnika Vjose Osmani, Aljbina Kurtija i ministri Donika Gerval Švarc i Hajrula Keku, navodeći da je to neosnovana odluka koja ne odgovara činjenicama na terenu, već je ishod političkog uticaja i “praksa bez presedana”. Pozvali su EN na Kosovo da vide u kakvom je stanju manastir, a tvrde i da pravoslavne crkve “uživaju visok nivo bezbednosti”.

– Štetu koju ste nepravednom i neosnovanom odlukom naneli ugledu Kosova, morate bez odlaganja otkloniti – naveli su oni i dodali da veruju da će posle posete Kosovu skinuti manastir sa spiska najugroženijih.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio je porukom da ne zna ugroženiji spomenik u svetu i ovom delu Evrope od Visokih Dečana.

– Manastir pripada srpskoj istoriji i baštini, ali i svetskoj. Pripada svima i niko nema pravo da ga ugrožava – upozorio je Vučić.

On je istakao da će SPC imati podršku države u očuvanju manastira.

– Srbija će pokušati da objasni poziciju Visokih Dečana, nepoštovanje sudskih presuda i kršenje domaćih i međunarodnih pravnih normi – kazao je Vučić i istakao da je u pitanju arogancija nečijih vlasti.

Srpska ministarka za kulturu Maja Gojković apelovala je na međunarodne organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa da ne podležu političkim pritiscima. Uz podsećanje da su Dečani od neprocenjivog značaja i za svetsku kulturnu baštinu, ona je istakla da je nužna briga i zaštita tog spomenika srpske kulture, kao i drugih crkava i manastira SPC.

Sava Janjić

Klevetanje igumana

Koliko je Priština išla daleko u pokušaju da prisvoji Visoke Dečane svedoči i napad na igumana manastira Savu Janjića, odnosno zahtev Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda za istragu protiv njega zbog ratnih zločina. Očito iznervirani što iguman često govori o ugroženosti manastira, Albanci iz tog saveta su tvrdili da su posle rata u manastiru navodno bile raspoređene paravojne formacije, kao i da su albanski civili držani kao taoci. Izneli su čak i optužbe da su Dečani pretvoreni u vojnu bazu, u kojoj se delilo oružje mobilisanim Srbima. Međutim, ove optužbe kao najgnusnije lažni nazvale su i albanske nevladine organizacije, pa je hajka na igumana nakon toga prekinutač.

Svetska važnost

Evropa Nostra je navela da su Visoki Dečani od ogromne istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, kao i da je to jedini verski objekat u Evropi koji je 20 godina pod snažnom vojnom zaštitom. U planu je da delegacija EN i Instituta investicione banke ode na Kosovo čim to epidemiološka situacija omogući.

Vratiti zemlju manastiru!

Zemlje kvinte SAD, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija zatražile su od Prištine da vrati zemlju manastiru Visoki Dečani. Oni su u zajedničkom saopštenju zatražili od tzv. kosovske vlade da ispoštuje odluku Ustavnog suda u Prištini, a američka ambasada je na Tviteru, uz podsećanje da nova “vlada” treba da sprovede reforme i poštovanje vladavine prava, istakla da će jedan od ključnih testova biti primena odluke “ustavnog suda” iz maja 2016.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navedeno je da je “20. maja 2016. tzv. ustavni sud lažne države Kosovo nakon 16 godina dugog sudskog procesa koji je prošao sve sudske instance konačno završio spor oko 24 hektara zemlje oko manastira Visoki Dečani, potvrdivši odluku tzv. vrhovnog suda da pomenuta zemlja pripada manastiru”.