Vesti

Ko god da dobije u velikom finalu A-lige u nedelju uveče (18.30 AEST), pobeda će imati zvanje istorijske. Ekipa aktuelnog prvaka Sidneja boriće se za rekordnu petu titulu šampiona, a Melburn siti će učiniti sve da u klupske vitrine po prvi put unese najvredniji trofej australijskog fudbala.

Deo te istorije već je i Miloš Ninković, jedan od najboljih inostranih fudbalera koji su ikada igrali na Petom kontinentu. Nine broji svoju petu sezonu u “nebesko plavom” dresu, a ponajviše njegovom zaslugom Sidnej je od 2015. do danas postao dominantan u Australiji, ne samo zbog kolekcije trofeja koju čine tri titule premijera, dva šampionska prstena i jedan FFA Kup, već i činjenice da se više nijedno finale ne može zamisliti bez ekipe iz “lučkog grada”.

Svestan je i Miloš da otkako se sezona nastavila sredinom jula, Sidnej ne igra na nivou od pre prinudne pandemijske pauze. Uostalom, pobeda protiv Pert Glorija u polufinalu plej-ofa (2:0), bila je prva za tim trenera Korike još od onih 3:1 protiv Velingtona, u prvoj utakmici nastavka prvenstva.

– Sporo smo se palili, trebalo nam je nekoliko nedelja da počnemo da postavljamo stvari na svoje mesto i da počnemo da igramo kako znamo. Ne znam da li nas je uspavala ona velika bodovna prednost s kojom smo otišli na pauzu, tek nije nam bilo lako da uđemo u formu. Smatram da smo naročito u prvom poluvremena protiv Perta pružili odlilčnu igru i zasluženo ušli u finale – kaže Ninković za “Vesti”.

Ukoliko u nedelju uveče kapiten Aleks Vilkinson podigne trofej, Sidnej FC će se i po najznačajnijem parametru odvojiti od velikog rivala Melburn Viktorija, koji je iza sebe ima očajnu sezonu. Dva kluba su trenutno izjednačena sa po četiri titule šampiona, pa će “nebesko plavi” ostati sami na vrhu liste, kao što je slučaj i sa trofejima premijeršipa. Sidnej ih od ove godine ima četiri, Viktori jedan manje.

– Baš imamo pik da uzmemo titulu i ove godine, jer tako ne samo da bismo postali najuspešniji po broju osvojenih trofeja u velikim finalima, već bismo bili drugi tim u istoriji A-lige koji je uspeo da odbrani titulu šampiona. Igra se jedna utakmica, bez popravnog, pa zato u ovakvim finalima nikada nema izrazitog favorita. Ali, imam dobar osećaj da ćemo se mi radovati u nedelju – isijava optimizmom Ninković.

Slavlje fudbalera Sidneja posle gola u polufinalu

Do sada je titulu uspeo da odbrani samo Brizbejn, koji je bio prvak 2011. i 2012. godine. Mnogo jačih i kvalitetnijih timova od Roura to nije uspelo da uradi u proteklih sedam godina. Sada je na potezu Sidnej. Međutim, Melburn siti će biti tu da pokvari računicu braniocu titule. Pogotovo kada se zna da je Siti odigrao najbolju sezonu u istoriji kluba i osvojio rekordnih 47 bodova.

Trenera Sitija Erika Momberca naročito hrabri što njegova ekipa od povratka sa “kovid pauze” beleži dobre rezultate i tokom lige istopila je prednost Sidneja sa 13 na šest bodova. Takođe, golgeter Džejmi Meklaren je u top formi, a odbrana Sitija postala je jedna od najčvršćih u takmičenju.

Dva rivala su izjednačena kada je u pitanju međusobni skor ove sezone. U prvom delu prvenstva Sidnej je slavio sa 2:1, ali je u drugom meču, pre samo četiri sedmice, ekipa iz Melburna zabeležila prilično sigurnih 2:0. Biće to značajan izvor optimizma i samopouzdanja za njih, ali prošlost, brojke i statistika ne igraju – sve to pašće u vodu kada u nedelju uveče izađu 11 na 11 u borbi za titulu.

SIDNEJ FC – MELBURN SITI
Stadion: “Bankvest” u Paramati
Početak: Nedelja, 30. avgust, 18.30 AEST
TV prenos: FOX Sport 507 i livestream na “ABC iView”
SIDNEJ FC: Redmejn – Grant, Mekgauan, Vilkinson, King – Bratan, Retre, Kaseres, Ninković – Barbaruses, Le Fondr.
MELBURN SITI: Glaver – Delbridž, Vindbihler, Gud, Etkinson – Luna, Brilante, Berenger – Vels, Nun, Meklaren.

SVI ŠAMPIONI A-LIGE
4 titule – Sidnej FC (2006, 2010, 2017, 2019)
Melburn Viktori (2007, 2009, 2015, 2018)
3 titule – Brizbejn Rour (2011, 2012, 2014)
1 titula – CK Mariners (2013)
Adelajd junajted (2016)
Njukasl Džets (2008)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here