Juriš Srba kod aerodroma u Donjecku

0

facebook.com
Srpski husari sa Počučom na vrhu tenka
 

Naime, posle likvidacije poslednjih ukrajinskih snaga u zgradi novog terminala aerodroma, komanda Armije Novorosije preduzela je kontraofanzivu prema naseljima Peski i Avdejevka. Cilj je da se snage neprijatelja odbiju dalje od grada i time umanje stravične posledice dejstva artiljerije koja ubija pet do 15 civila dnevno nasumičnom i gotovo nekontrolisanom vatrom.

Ne mare za robiju

Počuča je bivši novinar i voditelj TV Pink i nekadašnji portparol protivterorističke jedinice MUP Srbije. On i ostali dobrovoljci ne obaziru se na nedavno usvojeni zakon po kome dobrovoljcima preti robija.

"Vratiću se, ne brinite. Spreman da se suočim sa posledicama otvorene duše, sa osmehom i sa Bogom u srcu. Nastaviću da se borim za svoju Srbiju i odavde, gde se gine, ali makar čovek može da se suprotstavi zlu", poručio je Počuča.

Ukrajinci su pokušavali da napadima iz naselja Peski povrate pozicije na aerodromu, pa su 17. januara preduzeli čak šest juriša u kojima su na prilazima pisti izgubili 10 tenkova i još šest oklopnih vozila. Gubici u živoj sili ostali su nepoznati, ali su bili dovoljni da se ukrajinske snage daju u bekstvo. Komanda Armije Novorosije iskoristila je priliku i poslala pešadiju za Ukrajincima da na njihovim leđima ujaše u naselje Peski.

Među tim jedinicama nalazio se i nedavno formirani dobrovoljački odred Srpski husari, nazvan tako u čast prvih doseljenika u Novorosiju, prilikom seobe Srba iz Austrije 1752. godine. To je bilo prvo krupno bojevo dejstvo Srpskih husara.

Zajedno s borcima brigada Vastok i Oplot, srpski dobrovoljci pošli su u juriš na naselje Peski. Na tom pravcu u napadu je učestvovalo 150 boraca, pet tenkova i tri BTR. Srpski dobrovoljac s nadimkom Đakon priznaje da prvi napad nije bio ovenčan uspehom. Borci su prišli naselju Peski na oko 300 metara kada ih je zasula gusta pešadijska i artiljerijska vatra. Izostala je i kvalitetna koordinacija, pa je komandovanje donelo odluku da prekine napad. Srpsko odeljenje nije pretrpelo gubitke, ali je poginuo njihov saborac iz susedne jedinice.

– Radomir Počuča odradio je posao odlično. Pokrivao nam je odstupnicu i poslednji se izvukao s bojnog polja – ispričao je Đakon.

Već sledeći juriš urodio je plodom. Peski su sada pod kontrolom Armije Novorosije. Ukrajinci su se zadržali samo u jugozapadnom predgrađu i već su započeta dejstva kojima će da budu očišćeni odatle. Istovremeno, Armija Novorosije prodrla je u prve ulice daleko veće Avdejevke.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here