Juščenko: Julija je moja najveća greška

0

 

Pomogao Juliji Timošenko da se pojavi na političkoj sceni Ukrajine: Viktor Juščenko
  

"Ako treba da govorim o najvećoj grešci za pet godina, reći ću je. Imam danas na to moralno pravo. Najveća moja greška za pet godina je Timošenkova", rekao je predsednik Ukrajine na konferenciji za novinare u Kijevu, preneo je ”Itar-Tass”.

Agencija RIA Novosti je prenela da Juščenko smatra da su i pobednik i poražena Timošenkova sa izbora podjednako bili prihvatljivi za Rusiju na mestu predsednika Ukrajine, a da dve zemlje treba da imaju dobre odnose.

 

"To je naša obaveza. Međutim, ne treba prenebregavati naše prioritete", rekao je Juščenko, koji se još jednom založio da se ruska Crnomorska flota povuče iz Ukrajine po isteku bilateralnog sporazuma 28. maja 2017. godine, za razliku od Janukoviča koji smatra da taj rok može biti produžen.

Juščenko je na položaj predsednika stupio 23. januara 2005. godine, nakon uličnih protesta na kojem su on i Timošenkova primorali na povlačenje iz izborne trke tada premijera a sada izabranog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča.

Timošenkova je ubrzo imenovana za premijera, ali ju je Juščenko smenio u septembru i postavio na to mesto Jurija Jehanurova da bi je, posle parlamentarnih izbora i kriza i perioda Janukoviča na mestu premijera, parlament ponovo vratio na to mesto 18. decembra 2007. godine.

Juščenko je rekao da "predsedničku fotelju" napušta kao srećan čovek i da se ne stidi zbog svojih postupaka, kao i da ne planira da se sretne sa Janukovičem na njegovoj inaguraciji 25. februara, već posle nje.

"Očigledno da je potrebno razmeniti mišljenja o stvarima koje su mi važne", rekao je ukrajinski predsednik, istovremeno ne odbacujući dijalog o svom budućem položaju.

"Otvoren sam za te stvari", kazao je on, odgovarajući na pitanje da li je spreman da bude premijer ili guverner Nacionalne banke posle povlačenja sa predsedničkog mesta, ali i dodao da može i bez tih funkcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here