Privatna arhiva
Stosic, Sekularac, Vukcevic i Nikitovic 1985.

Za sve prave ljubitelje fudbala i poštovaoce sportske istorije naše zajednice u Australiji, iz štampe je izašla knjiga posvećena nekada slavnom klubu JUST iz Melburna.

Perom našeg dopisnika iz Melburna i najvećeg hroničara sportskih zbivanja u ovom gradu, ispisana je 40 godina duga istorija “Jugoslovenskog udruženog sportskog tima”, koji je za četiri decenije postojanja obeležio jednu epohu u australijskom fudbalu i učestvovao u postavljanju temelja ovog sporta na Petom kontinentu.

Na 657 stranica A4 formata, smeštene su priče o događajima, uspesima i ljudima koji su činili ovaj slavni klub. Sve je začinjeno sa preko 1600 fotografija iz svih razdoblja – od prve utakmice 1950. do gašenja kluba 1990. godine.

Milan Ninovic

Ova jedinstvena monografija sadrži slike svih fudbalera koji su nosili plavi dres, kao i svih predsednika i trenera, a spominju se skoro sva imena članova kluba, uprava, navijača…
JUST je za 40 godina postojanja bio među prvima po broju osvojenih trofeja u celoj Australiji. Ovaj klub je bio prvak svih nivoa državne lige Viktorije, prvak Premijer lige Viktorije, osvajač Kupa Viktorije, Ampol kupa, “džastovci” su bili i nezvanični prvaci Australije 1960. godine.

Ipak, najveći uspeh bilo je finale Nacionalne lige Australije 1986. godine, kada je ekipu s klupe predvodio slavni Dragoslav Šekularac, a igrala su tri velika imena – Zoran Nikitović iz Partizana, Vlada Stošić iz Crvene zvezde i Vojislav Vukčević iz podgoričke Budućnosti.

Knjiga je štampana u ograničenom tiražu, a svi koji žele da ovo značajno svedočanstvo o sportskom nasleđu naše zajednice imaju u svojoj kolekciji, mogu da se jave autoru Milanu Ninoviću na broj telefona (03) 9366 9664 ili putem mejla na adresu mninovic@optusnet.com.au.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here