Pixabay.com

Vaš mozak i telo moraju biti pravilno pripremljeni da se nose sa izazovima i zadacima koje donosi dan, a jutarnje rutine mogu vam pomoći da se osećate sveže, fokusirano i spremni za sve što sledi.

Prema rečima kognitivne neuronaučnice dr Kerolin Lif, vaš um je veoma ranjiv u trenutku kada se probudite.

Kada se probudite, postoji važan deo mentalnog prostora jer vaš nesvesni i svesni um ponovo počinju da rade zajedno. A ono što radite za to vreme može uticati na ostatak vašeg dana, tvrdi ona. Na primer, recimo da se probudite, odmah proverite telefon i naiđete na negativne ili stresne vesti – taj stres možete nesvesno nositi sa sobom tokom dana.

Jutarnje rutine su neophodne za zdravlje mozga.

Gledajte kroz prozor

Kada ustanete iz kreveta, idite do prozora i pogledajte kroz prozor nekoliko trenutaka.

Ovo efektivno čini dve stvari: preplavljuje vaš sistem prirodnim svetlom, a istraživanja pokazuju da više izlaganja suncu ujutru može smanjiti nivo kortizola kasnije uveče; gledanje na velike udaljenosti (kao nebo kroz prozor) može podstaći kreativnost i učiniti vas smirenim.

Uključite svoju omiljenu muziku

Ako imate omiljenu jutarnju listu pesama, pokušajte da slušate te melodije čim se probudite. Na kraju krajeva, istraživanja pokazuju da muzika može izazvati energične emocije, pa slobodno pjevušite dok se pripremate za dan.

Pijte vodu ujutru

Hidratacija je još jedan ključni faktor za zdravlje mozga. Mozak je sastavljen od velikog dela vode, a za pravilno funkcionisanje neophodno je održavati ravnotežu tečnosti. Dehidracija može izazvati glavobolju, smanjenu koncentraciju i umor.

Pijte vodu čim se probudite da biste hidrirali svoje telo i mozak. Iako mnogi posežu za kafom kao prvim pićem ujutru, važno je ne zaboraviti na vodu.

Meditirajte

Tehnike meditacije i svesnosti su odličan način da započnete dan bistrim umom i smanjenim stresom. Ove tehnike vam pomažu da se fokusirate na trenutak i smanjite brige i ometanja koja vas mogu opterećivati tokom dana.

Meditacija ujutru može trajati samo nekoliko minuta. Sedite u udobnom položaju, zatvorite oči i usredsredite pažnju na svoje disanje. Pokušajte da osetite svaki udah i izdah. Ako vam um odluta, jednostavno se vratite svom disanju.

Ova jednostavna praksa može vam pomoći da se osećate smirenije i fokusiranije tokom dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here