pixabay.com

Hrvatska na današnjem sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Dubrovniku, neće potpisati zajedničku deklaraciju sa SAD o bezbednosti korišćenja 5G mreže, usmerenu protiv kineskog Huaveja.

Kako navodi “Jutarnji list”, umesto potpisivanja zajedničke deklaracije, Hrvatska će zauzeti stav kao i Italija i samo primiti na znanje američke sugestije o tzv. štetnosti korišćenja kineske tehnologije.

Glavne dve teme koje su okosnica njegove posete, kažu iz diplomatskih izvora, su izbegavanje dvostrukog oporezivanja i ukidanje viza za hrvatske državljane koji putuju u SAD, a hrvatska strana uverava da potpisivanje deklaracije nije ni bilo u planu, niti je to američka strana nametala.

Hrvatska balansira između Kine i SAD

S druge strane, šef Trampove diplomatije nešto pre američkih izbora stiže u Hrvatsku posle poseta Grčkoj i Italiji. Ranije je u avgustu posetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svuda pokušava da uveri članice Evropske unije da ne koriste tehnologiju kineskog diva Huaveja pri izgradnji 5G mreže.

Slovenija je, na primer, potpisala deklaraciju o sigurnom korišćenju 5G mreže, u kojoj se ne spominje eksplicitno Huavej kao “zabranjena kompanija”, ali je jasno na šta cilja Trampova administracija.

Deklaracija predviđa sigurnosnu proveru korporacija koje nude 5G tehnologiju, transparentnost njihove vlasničke strukture, poštuju li pravo intelektualnog vlasništva i zakone vezane za transparentnost korporativnog upravljanja.

Sličnu izjavu potpisalo je nekoliko evropskih država, ali Hrvatska se odlučila za blaži pristup toj temi. Ne treba, naime, zaboraviti da jedna od najvećih kineskih građevinskih kompanija gradi Pelješki most, a Hrvatska je i deo inicijative Kina+17, pa pokušava da balansira između dveju svetskih sila.

Milanovićev napad na Trampa

Sa američkim šefom diplomatije u Dubrovniku će razgovarati premijer Andrej Plenković, ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar odbrane Mario Banožić.

Na sastanku sa Pompeom neće biti predsednik Zoran Milanović koji se juče i prekjuče obrušio na Trampovu administraciju. On je poručio da Tramp “huška, podstiče na mržnju i da je upropastio položaj SAD u svetu”. Takođe, izjavio je da Pompeo dolazi “da proba uvaliti” Hrvatskoj američke avione.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here