Juventus uz rekorde proslavio novu titulu!

0

Klaudio Markizio
 

Ovo je Juventus za sve vremena! Brojke i statistika neumoljivo govore da je ova aktuelna generacija Juventusa najdominantnija u odnosu na konkurenciju u istoriji Serije A. Stara dama je na impozantan način završila sezonu u kojoj je pregazila konkurenciju kao plitak potok. Pobedom nad Kaljarijem od 3:0 u poslednjem kolu Serije A, šampion iz Torina je u velikom stilu stavio tačku na briljantnu sezonu u italijanskom šampionatu.

Juventus je sezonu završio sezonu sa rekordna 102 boda. U istoriji evropskog fudbala, samo su Real Madrid i Barselona po jednom uspeli da završe sezone sa trocifrenim brojem bodova. Španski giganti su prethodne dve šampiosnke sezone imali po 100 bodova. U Italiji je do danas rekord držao Inter iz sezone 2006/07 kada su Neroazuri sakupili 97 bodova. Takođe, Juventus je u aktuelnoj sezoni uspeo da zabeleži svih 19 pobeda na svom terenu što do sada u najjačim ligama Evrope nikome nije pošlo za nogom. Najbliže tome je bio Real Madrid u sezoni 1988/89 kada je u 19 mečeva na svom stadionu ostvario 18 trijumfa.

Jednostavno, Juventus je prejak za ostatak lige. Neki će to pripisati i slabijem kvalitetu italijanske Serije A u odnosu na prethodne sezone, neko će pomenuti i famozni “vetar u leđa” od sudija, činjenica je i da je Stara dama finansijski najmoćniji klub na Apeninima, ali sve to zajedno ne može da pokvari sliku o jednoj fenomenalnoj generaciji koja će zlatnim slovima ostati upisana u klupskoj, italijanskoj i evropskoj istoriji fudbala.

 

 

Kako je današnji meč krenuo izgledalo je da će Kaljari doživeti katastrofu u Torinu. Andrea Pirlo je u svom stilu, magičnim udarcem iz slobodnog udarca u osmom minutu otvorio seriju golova. Fantastičnom plejmejkeru je to bio 26. prvenstveni gol u karijeri iz slobodnih udaraca, tako da mu još dva gola nedostaju da bi izjednačio rekord Siniše Mihajlovića. Potom je Ljorente u 15. minutu bio precizan iz gužve posle kornera, da bi u 40. minutu Markizio posle male majstorije povećao vođstvo na 3:0.
 

U nastavku je Juve spustio gas, pa su se gosti sa Sardinije ipak provukli bez nekog ogromnog poraza. Tokom meča, navijači Juventusa su na sve moguće načine pružali podršku treneru Antoniju Konteu koji je u fazi pregovora oko novog ugovora. Oni su doneli hiljade parola na kojima je pisalo “Con te” (sa tobom) i na jasna način poručili upravi šta misle oko aktuelnog statusa trenera koji im je doneo treću uzastopnu titulu. Konteovi uslovi su da klupska uprava obezbedi kvalitetna pojačanja za napada na Ligu šampiona, jer Serija A više nije izazov za ovu generaciju Bjankonera.

SERIJA A – 38. KOLO

Subota:
Udineze – Sampdorija 3:3 (2:1)
/Di Natale 27, 32, 88 – Okaka10, Eder 53, Sorijano 55/

Nedelja:
Juventus – Kaljari 3:0 (3:0)
/Pirlo 9, Ljorente 15, Markizio 40/
Đenova – Roma 1:0 (0:0)
/Fetfacidis 83/
Katanija – Atalanta 2:1 (0:0)
/Lodi 65, Bergesio 90 penal – Kone 80/

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here