Privatna arhiva
Leon Malić

Prošle nedelje je tokom školskog raspusta održan January Holiday Cup, turnir Premijer Akademije u kojem se nadmeću mladi fudbaleri do uzrasta od 14 godina. Trofej na turniru dvanaestogodišnjaka odneo je tim Juventus Sidnej, škola slavnog italijanskog kluba, čiji dres je nosio i naše gore list – Leon Malić.

Tim povodom porazgovarali smo s Leonovim roditeljima Goranom i Brankicom Malić, koji su bili prezadovoljni nedavnim uspehom naslednika i podelili su sa nama informacije o ovom takmičenju i Leonovom napretku.

– Juventusova akademija je počela sa radom pre skoro četiri godine, a Leonu je ovo treća godina kako je pohađa. Glavni trener i vlasnik Akademije je Andrea Merenda, koji je osim karijere u Italiji igrao za Central Koust Marinerse u australijskoj A-ligi. U poslednje tri godine godine, Juventusova škola fudbala u Sidneju je postigla odlične rezultate u najelitnijem takmičenju fudbalskih akademija u Sidneju (Sydney Premier Academy League), koje se održava na terenima Mekvori univerziteta, na kojima treniraju i fudbaleri Sidneja – kaže Leonobv otac Goran Malić.

U prošloj godini, Juventusova akademija je odnela titulu u konkurenciji dečaka do osam i do 12 godina, dok je tim do 10 godina završio na drugom mestu.

– Na početku 2021. održan je prvi predsezonski turnir na kojem je Leonova ekipa do 12 godina odnela ubedljivu pobedu. U finalu su pobedili odličan tim Futbolteka rezultatom 5:2. Leon igra odbrambenog igrača i ovo mu je prvi put da je nastupao za najbolju Juventusovu ekipu do 12 godina – napominje Malić senior.

O talentu malog Leona najbolje govori podatak da je izborio mesto u prvom timu iako mu je samo 10 godina. Kada se zna da igra na defanzivnim pozicijama, njegov uspeh je još veći jer izlazi na kraj sa dve godine starijim dečacima.

– Ovaj turnir je bio odličan test za Leona, jer najbolji tim Juventusovove akadamije traži podmladak, a on se snašao veoma dobro. Igrao je svaku utakmicu na urniru, a u finalu je prikazao zaista dobru igru odbrani Juventusove polovine – ponosno konstatuje Goran Malić.

Da je Leon u finalu igrao bez greške, svedoči i podatak da je u momentu kada je izašao iz igre, na četiri minuta pre kraja, akademija slavnog torinskog kluba vodila sa čak 5:0. u tih poslednjih nekoliko minuta, rival je uspeo da dva puta zatrese mrežu crno-belih.

– Trener je bio oduševljen i pohvalio je Leona pred celom ekipom, rekavši da se istakao u odbrani. Ceo turnir je bio izuzetno kvalitetan, ali i težak jer ovo je barem po jačini učesnika, ipak najelitnije dečije takmičenje u Sidneju – dodaje Goran.

Leon Malić inače brani boje Belih orlova iz Boniriga, za koje igra na pozicijama zadnjeg veznog i beka.

Juventusovu akademiju, takođe pohađaju ili su pohađali i drugi dečaci srpskog porekla. Dres čuvene “stare dame” oblačili su i Luka Šćepanović, Andrej i Luka Starčević, Ivan Jovanović i Darko Golubović.

Leon Malić sa saigracima iz Juventusove sampionske ekipe (ispod 12 godina)

Liga uskoro i u Brizbejnu

Već nekoliko godina u Sidneju postoji Premijer liga fudbalskih akademija (The Premier Academy League), najveće takmičenje privatnih fudbalskih škola u Australiji. Ova liga pruža priliku mladim fudbalerima da osete igranje fudbala u utakmicama visokog kvaliteta za svoj uzrast.

Liga je prilagođena onome što akademije smatraju da je najbolje za razvoj mladih, obuhvatajući holističke vrednosti i pristupe koji igrače razvijaju kao ljude, a ne samo kao sportiste.

Premijer liga fudbalskih akademija trenutno se igra u Sidneju i Melbourn, s planovima da startuje i u Brizbejnu u 2021. Liga takođe vodi program All-Stars – Premier Academi Select, a od 2021. u planu je i nacionalni kup.

Šušak akademija novi član elite

Prošle nedelje, elitna liga fudbalskih akademija Sidneja dobila je pet novih članova, a među njima je i srpska Šušak Akademija, koju vodi nekadašnji profesionlani fudbaler i reprezentativac Australije Milan Šušak.

I mladi Leon Malić se raduje dolasku Šuškove akademije, jer će imati priliku da se kroz takmičenje na terenima Mekvori univerziteta sretne s nekolicinom dobrih drugara, s kojima je napravio prve fudbalske korake na terenima FK Boniriga i Belih orlova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here