EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Fudbalski klub Juventus u opasnosti je da izgubi mesto u elitnoj italijanskoj ligi i preseli se u Seriju B zbog finansijskih prevara, tvrdi Matija Grasani, ekspert za sportsko pravo.

Trofejni klub iz Torina je pod istragom tužilaštva zbog lažnih finansijskih izveštaja, a pre nekoliko dana kompletno rukovodstvo “Stare dame” podnelo je ostavku.

– Ovo je najozbiljnija istraga kojoj je Juventus ikada bio podvrgnut, možda čak i ozbiljnija od “kalčopolija” 2006. Nezakonite aktivnosti pokrivaju područja pravila berze, kao i korporativnih i sportskih pravila. To je bez presedana. Juventus rizikuje ne samo novčanu kaznu. Prema zakonu, moguće je izbaciti ekipu iz Serije A – rekao je Grasini i nastavio:

– Pravila predviđaju da ako se registracija za prvenstvo ostvari izmenama dokumenata, privatnim aranžmanima koji odlažu plaćanje igrača u sezoni 2021/2022. ili čak fiktivnim otkazom, klub može da bude isključen iz prvenstva i izgubi naslov prvaka Italije.

Juventus je, podsetimo, nakon afere “kalčopoli” izbačen u Seriju B i oduzete su mu titule iz 2005. i 2006. Crno-beli su ove sezone posle odigranih 15 kola treći u šampionatu sa 31 bodom, dok vodeći Napoli ima deset više.

Članovi kluba iz Torina su i srpski reprezentativci Filip Kostić i Dušan Vlahović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here