Vesti

Nezapamćeno nevreme, praćeno jako kišom i vetrom razorne snage, pogodilo je u subotu uveče i nedelju tokom dana više oblasti na jugu i jugoistoku Australije.

Najgore je prošla Južna Australija, u kojoj je preko 160.000 domaćinstava i preduzeća ostalo bez električne energije.

To je najveći incident ovog tipa koji je pogodio tu australijsku državu još od potpunog nestanka struje 2016. godine.

Nadležni organi su objavili da je na teritoriji Južne Australije samo u nedelju zabeleženo više od 423.000 udara groma, a razoran vetar obarao je stabla i električne stubove, usled čega je veliku štetu pretrpela nacionalna elektro-energetska mreža.

Kako je rečeno u ponedeljak ujutro, dan kasnije je više od 65.000 domaćinstava i dalje bilo bez struje, a mnogi od njih bi trebalo da budu ponovo priključeni na mrežu tek danas.
Do opšteg pada mreže došlo je usled velikog kvara koji je nevreme izazvalo na strujnom interkonektoru Južne Australije sa Viktorijom.

Australijski operater tržišta električne energije (AEMO) saopštio je da je Južna Australija isključena sa nacionalne mreže električne energije zbog “srušenog prenosnog tornja“.
Međutim, rečeno je da prenosna mreža ostaje u “bezbednom operativnom stanju“.

– Prekid snabdevanja strujom koji smo imali tokom vikenda na neki način se može smatrati i gorim od onog iz 2016. godine. Možda nisu svi bili pogođeni nestankom struje kao tada, ali će ovaj put biti potrebno mnogo duže vreme da se kvar otkloni. Sada moramo da vršimo ne samo popravke, već da ponovo postavljamo infrastrukturu i da gradimo delove mreže – rekao je Pol Roberts, portparol Električnih mreža Južne Australije (SAPN).

On je dodao da bi građani koji žive u oblastima gde je pričinjena najveća šteta trebalo da razmotre i da nekoliko dana provedu kod porodice ili prijatelja, jer se elektro-mreža neće svuda tako brzo uspostaviti.

– Nećemo moći da pružimo tačne procene vremena obnavljanja snabdevanja strujom sve dok ekipe ne dođu na lokaciju i ne budu u stanju da izvrše procenu uzroka i posla koji je potreban za popravku – kazao je Roberts.

U ponedeljak je zbog nestanka struje i štete koju je pričinilo nevreme bilo zatvoreno preko 50 škola širom Adelajda. Ministarstvo obrazovanja Južne Australije saopštilo je da izveštaji o šteti pričinjenoj na školama tek treba da stignu. Na listi pogođenih obrazovnih institucija su i predškolske ustanove, osnovne i srednje škole širom države.

Kako kažu iz elektrodistribucije, zabeleženo je kidanje mreže na više od 500 lokacija. Tokom popodneva i večeri u nedelju zabeleženi su udari vetra i do 106 kilometara na sat, navode iz SAPN.

Na udaru Sidnej i Melburn

Pljuskovi s grmljavinom i izuzetno jak vetar pogodili su tokom noći u nedelju na ponedeljak i značajne delove Novog Južnog Velsa i Viktorije, kao i glavne gradove ovih država, Sidnej i Melburn.

U unutrašnjosti NSW i Viktorije, gde se već nedeljama bore sa poplavama, situacija je sada još teža, a nivoi reka rastu i ugrožavaju mnoge zajednice.

U Viktoriji je na snazi više od 90 upozorenja na poplave, a u pojedinim delovima kao što je Maunt Hotam zabeleženo je oko 140 milimetara kiše.

Najteža situacija je i dalje u Forbsu (NSW), gde je palo 118 milimetara kiše, što je rekord otkako se beleže količine padavina.

I Bathurst je pogodila najjača kiša u poslednjih 25 godina (86 mm), dok je u Orindžu zabeležno 89 milimetara.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here