EPA/JEON HEON-KYUN

Avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta su narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora, navodi agencija „Jonhap“, pozivajući se na Komitet načelnika štabova Oružanih snaga Južne Koreje.

Agencija naglašava da su bili podignuti lovci južnkorejskog Ratnog vazduhoplovstva koji su čak i pucali u znak upozorenja.

Incident se desio u području ostrva Tokto koji se nalazi istočno od južnog dela Korejskog poluostrva i predstavlja predmet spora između Seula i Tokija.

Prema verziji Komiteta načelnika štabova, u zonu PVO Južne Koreje ušla su tri aviona Rusije i dva kineska. Jedan ruski avion, kako se tvrdi, narušio je dva puta vazdušni prostor na nekoliko minuta– oko 09:09 i 09:33 ujutru po lokalnom vremenu.

Kako CNN javlja, južnokorejska avijacija ispalila je 360 metaka, 80 tokom prvog narušavanja vazdušnog prostora i 280 tokom drugog, na ruski avion tipa Beriev A-50.

Iz vojske Južne Koreje poručuju da su ruskom avionu poslali 30 upozorenja na koje nisu dobili nikakav odgovor.

Kako se navodi, ovo je prvi slučaj da su ruski avioni prekršili vazdušni prostor Južne Koreje.

Ranije je rusko Ministarstvo odbrane više puta saopštilo da se svi njihovi letovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime