EPA/Sascha Steinbach

Poplave koje su pogodile Nemačku i Austriju dovele su do porasta vodostaja Dunava. Hidrolog Dejan Vladiković objašnjava da ono što se dešava u Nemačkoj ne može da utiče na našu zemlju jer se radi o slivu Severnog mora.

Na Srbiju mogu da utiču događaji od pre 48 časova registrovani u južnoj Nemačkoj i na području Austrije jer je tu u pitanju sliv Dunava, rekao je Vladiković. On je naveo da zato već beležimo umeren porast vodostaja, ističući da se ne očekuju značajniji problemi.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vladiković je podsetio da su vodostaji u proteklih mesec dana bili jako niski, ali da ima dovoljno prostora da se primi voda.

– Kiša je bila očekivana i bio je sušan period, ali ta dinamika i intenzitet padavina nam ne odgovara – kazao je Vladiković.

On je ukazao da je raspored padavina bio različit po regionima. Na području Vojvodine palo je od 60 do 100 mililitara u poslednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililitara za tri dana.

– To je velika količina padavina i daleko iznad proseka za jul. Ono što nam ide na ruku, zemljište je bilo isušeno i nije bilo jačih reakcija – naglasio je hidrolog Vladiković.

On je naveo da često, kada su intenzivne letnje padavine, imamo poplave i u urbanim delovima zemlje.

– Gde god imate asfalt, beton i jaku urbanizaciju, velika količina padavina ne može istog trenutka da ode jer kišna kanalizacija nije predviđena da odmah može da je prihvati. Ona tu stoji od pola do nekoliko sati i onda se uz intervenciju specijalističkih jedinica pospešuje oticanje vode – dodao je Vladiković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here