Južni tok mogao bi da obori bugarsku vladu

0

Pritisak EU oko Južnog toka bi mogao da sruši aktuelnu vladu u Bugarskoj

 

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za novembar ili decembar danas je zatražio manji koalicioni partner u bugarskoj vladi, Pokret za prava i slobode (DPS), zbog toga što se protivi stavu vladajuće Sojalističke partije da nastavi izgradnju gasovoda Južni tok uprkos upozorenjima Evropske komisije.

 

Kako prenosi EurAktiv, lider Pokreta za prava i slobode, koji okuplja pretežno etničke Turke, Lutvi Mestan rekao je u parlamentu da Bugarska ne bi trebalo da čini ništa protiv Brisela, već da brani svoje nacionalne interese "u saradnji a ne u konfrontaciji" sa Evropom.

Južni tok

Pročitajte još:

* "Treba nam alternativa za Južni tok"

* Vučićevo "njet" Rusiji i "jes" Evropskoj uniji

* "Evropska komisija ne može da koči Južni tok"

 

Odnosi Bugarske sa Evropskom komisijom pogoršali su se poslednjih meseci zbog gasovoda Južni tok. Bugarski premijer Plamen Orešarski krajem maja uveravao je predsednika EK Žoze Manuela Baroza da će Bugarska poštovati pravila EU, ali su vlasti u Sofiji poverile izgradnju bugarske deonice Južnog toka ruskom konzorcijumu Strojtransgas, piše EurAktiv.

 

Portal navodi da je većinski vlasnik Strojtransgasa s udelom od 63 odsto, Volga grupa čiji je vlasnik Genadij Timčenko, koga su SAD sredinom marta stavile na crnu listu zbog ukrajinske krize. Timčenko je, kako se trvdi, jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji i blizak Vladimiru Putinu.

 

Prema pisanju EurAktiva, cena od 3,5 milijardi evra za deonicu Južnog toka kroz Bugarsku smatra se naduvanom "u Putinovom stilu", kao što je bilo i s troškovima izgradnje u Sočiju za Olimijadu.

 

Bugarski nedeljnik Kapital nedavno je objavio pismo evropskg komesara za unutrašnje tržište bugarskim vlastima u kojem se potvrđuju ranije objavljene informacije o brojnim manjkavostima sporazma ruske i buagrske vlade, dodaje se.

 

Evropska komisija je 3. juna zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji zbog kršenja propisa EU o energetskom tržištu.

Evropska komisija je obrazložila da izgradnja Južnog toka u EU mora sačekati da se ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u Južnom toku usaglase s propisima EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here