Youtube/7NEWS Australia
Zatvor u Graftonu

Prošle sedmice na Severnim sidnejskim plažama odigrao se krajnje nesvakidašnji scenario, kada se Darko Desić nakon više od 29 godina bekstva sam predao policiji. Ovaj 64-godišnji begunac ušao je u policijsku stanicu u predgrađu Di Vaj i predao se skoro tri decenije nakon što je pobegao iz zatvora, saopštila je policija. 

Kako je objavljeno, Desić je odlučio da se vrati u zatvor i odsluži kaznu do kraja. Razlog je aktuelna situacija u Sidneju, koji je već skoro tri meseca pod strogim merama zatvaranja zbog kovida. Naime, Desić je usled nastale situacije ostao bez građevinskih i drugih poslova koje je godinama radio “na crno” i čak je bio primoran da postane beskućnik, pošto više nije mogao da plaća smeštaj. Spavao je na plaži u Avalonu, preneli su vodeći australijski mediji.

– Nakon što je u subotu uveče prespavao na plaži, rekao je: “Batali, vratiću se u zatvor, tamo bar imam krov nad glavom”, ispričao je neimenovani policijski izvor za sidnejski “Dejli Telegraf”.

Osuđen zbog marihuane

Sada već davne 1991. godine Darko Desić je osuđen na tri godine zatvora zbog uzgoja marihuane. U julu 1992, posle 13 meseci iza rešetaka, uspeo je da pobegne iz zatvora u Graftonu. Policija navodi da je upotrebio testeru i noževe za sečenje vijaka da bi prerezao rešetke prozora svoje ćelije.

Rođen u bivšoj Jugoslaviji, na prostoru današnje Hrvatske, Desić je policiji rekao da je pobegao jer je mislio da će biti deportovan nakon što odsluži kaznu, pošto nije australijski državljanin. Uplašio se da će se u domovini u kojoj je tada buktao rat suočiti sa kaznom zbog izbegavanja služenja vojske. Kako izveštavaju mediji, imigracione vlasti su odustale od njegovog traženja i 2008. godine odobrile mu boravak u Australiji.

Desić je policiji rekao da je celo vreme bekstva proveo živeći na Severnim plažama Sidneja, pre svega u Avalonu, na koji policija nikada nije obratila pažnju u potrazi za njim. Desić je devedesetih jednom spomenut u emisiji “Australijski najtraženiji kriminalci”, pošto je neko prijavio da ga je video u mestu Naura, 180 kilometara južno od Sidneja.

Nakon što se predao, Desiću je formalno odbijena kaucija i određeno mu je da se pojavi na sudu pod optužbom za bekstvo iz zatvora, navodi se u saopštenju policije. Optužba nosi potencijalnu kaznu do sedam godina zatvora.

Dobri lokalac “Dagi”

Lokalni žitelji Avalona ostali su zapanjeni informacijom o predaji dobroćudnog “Dagija”, kako su godinama poznavali Darka. Niko nije ni slutio da je ovaj tihi i povučeni majstor imao takvu istoriju iza sebe. Hvalili su ga da je često pomagao komšijama i bio primeran član zajednice. Takođe njegove dojučerašnje komšije su se osvrnule i na to kako tek sada shvataju zašto Desić nikada nije pričao o svojoj prošlosti. Neki su rekli da je zaprepašćujuće kako ga je lokdaun doveo do toga da se preda, jer je došao u situaciju da mu je i zatvor bolji od slobode.

Desić kao begunac nije mogao da dobije vozačku dozvolu, ni Mediker karticu, pa je živeo bez automobila, računa u banci, ali i adekvatne zdravstvene nege. Mediji prenose da je čak sam sebi vadio zube klještima, jer se plašio da bi odlaskom kod zubara mogao da se otkrije njegov identitet i da bude uhapšen.

Ovaj 64-godišnjak sada se nalazi u zatvoru Silvervoter u Sidneju, gde čeka suđenje koje je zakazano za 28. septembar.

Prikupljeno 26.000 dolara

Nedugo nakon što je vest o predaji Darka Desića, obišla celu Australiju, priča je dobila holivudski zaplet. Jedan od najbogatijih ljudi na Severnim plažama, preduzimač Piter Higins se zauzeo i osnovao grupu za pomoć Desiću. Pokrenuta je stranica za donacije na sajtu GoFundMe, koja ima za cilj prikupljanje novca za obnovu Desićevog života po izlasku na slobodu. Do utorka uveče sakupljeno je više od 26.000 dolara!

Advokat traži pomilovanje

Odbranu Darka Desića preuzeo je advokat Pol Mekgir, koji će ga zastupati bez naknade.

– Neko će možda reći da Darko i dalje ima kaznu koju nije odležao. Ali, ja smatram da je on dug prema ovom društvu i te kako odslužio – kaže advokat Mekgir i dodaje da će tražiti pomilovanje za Desića i da je spreman da traži i intervenciju vlade, pa čak i državnog tužioca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here