Kad majstori vade somove kapitalce

0

Subota i nedelja, 23. i 24. avgust, bili su praznik ribolova jer su iz jezera, 12 kilometara dugog, izvlačeni somovi kapitalci. Za pecaroše, u subotu, u večernjim i nedelju, u jutarnjim satima, priroda se potrudila da vreme bude bez vetra, da se zraci sunca prelamaju o bistru vodu. Polazište za ribolov bilo je ispred platoa prelepog vidikovca Hadži Zafira u čijoj se blizini krčkala riblja čorba. Sa strane razapet velik šator gde vojnici kuvari 4. brigade vojske Srbije spremaju čuveni vojnički pasulj za sve posetioce dobronamernike.

 

– Kuva se ranije, a na lice mesta se dokuvava sa sitno isečenom slaninom. Ovde se uvek traži repete. I čist vazduh tera na jelo – kaže nam jedan od kuvara.
Kraj takmičenja dočekan je s nestrpljenjem. Tačno u 11 sati dolaze ribolovci sa čamcima. Pojava onih koji su izvukli kapitalce teže od 20 kilograma izazvala je ushićenje, slikanje, čestitke…

Bratislav Marinković iz Crne Trave prvi je stigao s ekipom i somovima, njih četiri ukupne težine 23,4 kilograma:

 

Novi rekord

Surduličanin Dragan Tasić Duka (52), početkom avgusta, upecao je na Vlasinskom jezeru soma kapitalca, dugog 2,03 metra, a teškog 46 kilograma i svojim podvigom na najbolji način najavio Somovijadu. To je najveća i najteža riba upecana na Vlasinskom jezeru od njegovog nastanka 1949. godine, kad je na rečici Vlasini podignuta brana i napravljena veštačka akumulacija.

– Tipujem na Leskovčane, oni su gospodari jezera, ribočuvari i poznaju teren kao svoj mali džep.

Ubrzo je došla leskovačka ekipa, predvođena Igorom Arsićem, koji je uzdignutih ruku povikao: "Ima li boljih?!" Pored čamaca praćakao se som kapitalac od 21,5 kilograma. Svi bi da ga vide da se slikaju za uspomenu.

– Pao je za slobodu – u šali govori Arsić – uhvaćen je na keder, borba je trajala 15 minuta jer se upetljao u travu.

Igor i Vladica Arsić i Srboljub Tošić pobednici su ovog takmičenja, a drugo mesto pripalo je ekipi iz Crne Trave (Aleksandar Ivić, Bratislav Marinković i Slađan Trajkov). Treće mesto su zauzeli Vlasotinčani Jovan Stojanović, Goran Vasiljević i Ljubiša Milojević. Podeljene su i nagrade van konkurencije. Za najveći ulov nagrađena je desetogodišnjem Ivanu Đorđeviću iz Vranja, a za najmanju ulovljenu ribu šestogodišnja Natalija Cakić iz Leskovca.

Vlasina i njena ćud, gde se četiri godišnja vremena menjaju u toku dana, primorali su organizatore Aleksandra Sašu Petrovića, direktora Direkcije za građevinsko zemljište i Novicu Stankovića, upravljača Predela izuzetnih odlika iz Surdulice da požure sa dodelom nagrada. Sve se završilo taman kad je počela da lije kiša kao iz kabla.

– Ovo nije grmljavina, kao da bije artiljerija! – primetio je jedan Beograđanin koji je prvi put došao na Vlasinu. Kiša je primorala sve da se presele u veliki šator, gde su uživali u domaćoj rakiji, vojničkom pasulju i ribljoj čorbi.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here