pixabay.com

Ako nešto većinu žena izluđuje nakon seksualnog odnosa, to je kad muškarci utonu u san i to samo par sekundi posle završenog odnosa.

Ovo odmaranje mnoge žene shvataju previše lično, a onda su mozganja neizbežan deo.

Tada nastupe misli poput “njemu nije stalo”, “nije mu prijalo”, “njemu ovo ne znači”, “gde sam pogrešila” i slično, a zapravo postoji naučno dokazan razlog zašto muškarci mogu odmah da zaspe nakon odnosa.

Kod oba pola je dokazano da seksualna stimulacija pospešuje moždanu aktivnost, a tokom seksa se oslobađamo stresa i napetosti koja se nakupila tokom čitavog dana. Seks nas čini opuštenijima, a pojedina istraživanja su to i dokazala.

Kada smo rasterećeni, spokojni i ne osećamo stres, lakše i brže možemo da zaspimo. Ipak, mnogi se pitaju zašto baš muškarci brže utonu u san? Reč je o koktelu hemikalija koje se oslobađaju kada ejakuliraju. Tu su uključeni norepinefrin, serotonin, oksitocin, vazopresin,  azotni oksid i hormon prolaktin.

Prolaktin je povezan sa osećajem zadovoljstva, a osim toga, znatno pomaže u vremenu oporavka.

“Nivoi prolaktina su prirodno viši tokom spavanja, a životinje kojima je ubrizgana ta hemikalija odmah postaju umorne. Ovo ukazuje na snažnu vezu između prolaktina i sna, pa je verovatno da oslobađanje tog hormona tokom orgazma uzrokuje to da se muškarci osećaju pospano. Prolaktin takođe objašnjava zašto su muškarci pospaniji nakon intimnog odnosa nego nakon masturbacije. Iz nepoznatih razloga, orgazmi u seksu oslobađaju četiri puta više prolaktina nego masturbacijski orgazmi”, objasnili su stručnjaci iz Njujorka.

“Osim toga, opuštamo važan hormon nežnosti zvan oksitocin, koji prirodno dramatično smanjuje nivo kortizola, odnosno stresa. Orgazam će vam pomoći da zaspite jer oslobađa hormon prolaktin zbog kojeg se osećate opušteno i vrlo pospano”, rekao je Maks Kirsten, stručnjak za spavanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here