Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije odgovorio na spekulacije da bi se u Vašingtonu 4. septembra moglo govoriti o statusu Republike Srpske.

Isto pitanje bilo je postavljeno i srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

– U Beloj kući, koliko znam, biće razgovora o ekonomskim temama Beograda i Prištine. Ali, ne isključujem i neke druge teme, ali niko mi nije ništa pomenuo o BiH, niti bi to bilo logično – odgovorio je Aleksandar Vučić na postavljeno pitanje novinara.

“Kada postavite pitanje zašto Kosovo ima pravo na otcepljenje, a Republika Srpska to nema i na čemu je to zasnovano, ja ne mogu da vam dam odgovor, niti niko drugu. Mi moramo da razumemo nešto drugo, na pragmatičan način da sagledamo šta se dešava u svetu. Da li su baš za sve krivi Milošević do 2000, ili Tadić i drugi nakon njega… Ne, uvek ste imali različite aršine i toga je bilo.”

Vučić je napomenuo da se i sada pojedine zemlje mešaju u unutarpolitičke stvari suverene zemlje.

– Ne daj bože da smo to mi uradili, ja bih bio označen kao diktator, a cela zemlja žigosana – rekao je on.

“Dosta više bajki o Kosovu”

Potom je istakao da prvo moramo da dobro razumemo da ne kukamo i da se na pravdu ne pozivamo.

“Zaboravite na pravdu na svetskom nivou. Pitao sam to svetske političare, a jedan veliki lider mi je rekao ‘Aleksandre sve si u pravu, ali okolnosti i raspored snaga ni tebi ni Srbiji ne ide u prilog'”.

– Znam da Milorad Dodik razume našu poziciju, ali molim i Srbe da to razumeju. Bila je velika ofanziva, proterali su nam 250.000 ljudi iz Hrvatske, bio je napad koji pitanje da li bi nam ostavio Srbe u Banjaluci. To se nije dogodilo jer Srbija nije mogla da se brani. Već zato što je Srbija bila slaba, ekonomski i politički, jer smo izbeglice po Srbiji vukli da nam popravljaju demografsku sliku i da bi gospoda u centru mogla da nastave da piju kaficu – rekao je Vučić.

Dakle, moramo da nastavimo da radimo tako da mi ne napravimo takve greške, da razgovaramo u miru i tražimo rešenja.

Upitao je da li neko misli da se ne plaća cena za rat. Plaća se, rekao je i istakao da bi već jednom svi trebalo da shvate da Amerika neće promeniti svoj stav o Kosovu kao i da je dosta više “bajki o Kosovu”.

2 COMMENTS

  1. Neka njima njihova bajka, i Austrougarska je imala bajku, I Nemci imaju svoju.
    Mi ne verujemo u bajke gospodine predsedniče.
    Nemoj da manipulišeš. Postoji međunarodno pravo i toga se drži. Hoćeš da nam kažeš da na Grenlandu žive danci i Da Grenland nije vlasništvo kraljevine Danske!
    Pusti ti te tvoje manipulativne govore, već se drži našeg ako si naš a za sve ostalo doći će vreme.
    Ekonomija! Šta ekonomija, da prodamo veru za večeru? Kako funkcioniše ekonomija svi znamo, danas imaš sutra nemaš. Svojina i zemlja se brani i ona je neotuđiva, a ekonomiju diktira onaj ko “štampa” novac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here