Kad se kuća gradi, i Bog pomaže

0

Isšred straćare: Mustafići s mladim glumcima
 

– Kad se kuća gradi, i Bog pomaže. Temelje smo počeli tako što smo prodali poslednju kravu, a onda nam je sam bog poslao Hida Muratovića, "Vesti" i dobre ljude iz celog sveta. Donacijama iz više zemalja stigli smo do prve ploče, a onda stali, delom zbog Ramazana, a delom i što nam je ponestalo novca.

 

Darodavci

Da siromašni Mustafići nastave dalje radove pobrinuli su se: Fikret Mecinović iz Nemačke, koji im je poslao 100 evra, braća Rusmir i Damir Bašić iz Amerike, od kojih su dobili 200 dolara, Rusmir Ćatović iz Nemačke, koji im je donirao 400 evra, Rafet Bajramović, takođe iz Nemačke, koji im je sa prijateljima sakupio 500 evra… Pomogli su i Novopazarac Asmir Ljajić (50 evra) i preduzeće Nameštaj-san iz Tutina (130 evra)i drugi.

Najnovijim donacijama, u avgustu odmah posle Bajrama, "izlićemo" ploču, a potom ćemo, ako sakupimo još malo novca, kuću i ukroviti – priča Zeno Mustafić, nekada radnik u komunalnom preduzeću, a sada teški invalid (polomio kuk) koji svojom snagom više ne može da izdržava porodicu, a kamoli da zaradi za novu kuću.

– Još ležemo u strahu i još poneko noću dežura dok ostali spavaju. Nadamo se da ćemo pre zime uspeti da osposobimo bar jednu sobu i da se do tada neće srušiti kuća u kojoj sada živimo – ističe Zenova supruga Mirzeta i naglašava da zbog sirotinje njihova najstarija ćerka Meliha, nakon što je završila četvrti razred u Vrbasiću, nije mogla da nastavi školovanje u osmorazrednoj školi u Lukarima. Ista sudbina čeka i Melidu, koja iduće godine završava četvrti razred, a potom i Saliha i Rijada.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete dobiti i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

– Sada sam srećna jer sigurna sam da neću umreti u ovoj straćari staroj više od stotinu godina i da će moji unuci zimu dočekati na sigurnom. Zenu, Mirzeti i deci nova kuća će biti veliki podstrek da se bore sa siromaštvom i da jednog dana i mi budemo u situaciji da drugima pomognemo. Neka bog čuva sve naše dobrotvore, neka imaju dobro zdravlje i neka sreća i nafaka (uspeh u poslu) uvek budu uz njih. Ti dobri ljudi su nam vratili nadu u život i bolje sutra – poručuje 70-godišnja starica Zineta, majka Zena Mustafića.

 

Joj, evo ih ovi

Zajedno sa humanitarcem Hidom Muratovićem, Mustafiće je posetila i Omladinska dramska grupa iz Novog Pazara s provokativnim imenom "Joj, evo ih ovi" koja im je na svojim predstavama sakupila 20.000 dinara (blizu 200 evra). Ovu grupu čine srednjoškolci i studenti koji sami pišu svoje tekstove i režiraju, i stižu da, osim što osvajaju nagrade, organizuju i humanitarne predstave. Do sada su pomogli desetinama Novopazaraca, a u posetu Mustafićima krenuli su nakon saznanja u koliko teškim uslovima živi četvoro njihovih vršnjaka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here