Tanjug
Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Avdulah Hoti i Žosep Borel

Već nekoliko nedelja po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine, kosovske stranke nisu jedinstvene.

Iz Evropske unije kažu da će se sastanak održati čim se za to steknu uslovi. Stručnjaci za politička pitanja kažu da su nesuglasice između stranaka i recepcija Bajdenove administracije neki od razloga za zaustavljanje ovog procesa dijaloga, piše Reporteri.

Dijalog Beograda i Prištine blokiran je već nekoliko nedelja i još nije poznato kada će započeti.

Iz Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasnići, kaže da je razlog za nastavak dijaloga povezan sa neslaganjima između stranaka.

– Čini se da postoji stagnacija ili obustavljanje dijaloga zbog neslaganja stranaka oko toga kako ići napred kada smo videli da se pitanje Zajednice srpskih opština vratilo za sto. Dok ne postignemo sporazum između strana, čini se da ćemo imati suspenziju dijaloga – rekla je Krasnići.

Direktor „reporteri.net“ Bekim Kabaši kaže da EU čeka konsolidaciju Bajdenove administracije, da započne dijalog Beograd i Priština u koordinaciji sa SAD.

– Postoje dve stvari koje redefinišu početak dijaloga. Prva je konsolidacija nove američke administracije, koja će u ovom slučaju na čelu sa Bajdenom biti u skladu sa Evropskom unijom u pogledu rešavanja problema u regionu. Ali najvažnija stvar je vlada koja je pretrpela udarac nakon odlaska predsednika – rekao je Kabaši.

Beograd i Priština su se obavezali da će ispuniti obaveze potpisane u Vašingtonu, međutim Evropska unija se ne slaže sa nekim od tačaka ovog sporazuma, poput pitanja preseljenja ambasada u Jerusalim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here