Tanjug/AP

Folksvagen želi da postane najveći svetski proizvođač električnih automobila do 2025.

Nemački auto-gigant nedavno je predstavio svoju strategiju za naredni period i saopštio da očekuje da će do 2030. polovinu prodatih vozila na svetskom tržištu činiti električni automobili sa baterijama.

Prie nego što se to dogodi, Folksvagen želi da do 2025. prestigne Teslu i postane najveći svetski proizvođač vozila na struju, prenosi Rojters. Ova procena je prilično optimistična, ako se zna da su u 2020. električni automobili u globalnoj prodaji četvorotočkaša učestvovali sa samo 3%.

– Postavili smo strateški cilj da postanemo svetski lider na tržištu električnih vozila – i na dobrom smo putu da to uradimo – rekao je izvršni direktor VW grupe, Herbert Dis, najavljujući plan proizvoda kompanije za narednu deceniju.

Pogled u dalju u budućnost pokazuje da VW grupa želi da većina njenih vozila na svim glavnim tržištima do 2040. bude sa nultom emisijom, dok sama kompanija teži da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Da bi se to i ostvarilo, sva vozila iz grupacije će morati da pređu na mehaničku platformu za elektrifikovane automobile, dok će se postepeno ukidati platforme koje koriste modeli sa SUS motorima.

U pitanju je mehanička platforma koja će debitovati na nasledniku sadašnjeg Audija A8, čija je premijera planirana za 2026.

Nemačka grupa takođe ulaže velika sredstva u baterije i predstaviće jedinstveni dizajn pogonskih baterija za električna vozila koji će smanjiti troškove za 50 odsto u odnosu na trenutni nivo. Ova vrsta baterije će se proizvoditi u šest fabrika širom Evrope

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here