EPA-EFE/CHARLES PLATIAU
Merkel, Makron i Putin

U toku je koordinacija organizovanja video-konferencije lidera Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimira Putina, Angele Merkel i Emanuela Makrona, a jedna od tema biće Donbas, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Nastavljamo da se dogovaramo sa Berlinom i Parizom. Kada budu postignuti konkretni dogovori, obavestićemo vas – odgovorio je Peskov novinarima na pitanje da li će video-konferencija biti održana u ponedeljak.

Na pitanje zašto se u video-konferenciji ne predviđa učešće predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, portparol Kremlja je rekao da se ne radi o događaju u formatu „normandijske četvorke“.

– Postoje mnoga druga pitanja za diskusiju – precizirao je on.

– Naravno, nemoguće je u takvom formatu razgovora da se prođe bez dodirivanja situacije u Donbasu. Ta tema će se na ovaj ili onaj način naći na dnevnom redu. Ali to nije jedina tema – istakao je on.

Portparol je dodao i da za sada nema tačnog datuma održavanja video-konferencije.

Eskalacija napetosti u Donbasu povezana sa provokacijama Kijeva

Govoreći o situaciji na istoku Ukrajine, Peskov je dodao da Moskva pogoršanje na kontakt liniji u Donbasu povezuje sa provokativnim akcijama Kijeva.

– Naravno, eskalacija napetosti i provokativna dejstva samo dovode do takvih tragedija, a što je najvažnije, to je ispunjeno slomom čitave situacije po potpuno nepoželjnom i izuzetno opasnom scenariju – odgovorio je Peskov novinarima na pitanje o stavu Kremlja u vezi sa intenziviranjem konfrontacije u Donbasu i pogibiji četiri ukrajinska vojnika u granatiranju u Donjeckoj oblasti.

– Što se tiče situacije na liniji dodira, i ranije smo govorili da smo ozbiljno zabrinuti zbog eskalacije napetosti i ranije smo izražavali zabrinutost zbog provokativnih dejstava ukrajinskih oružanih snaga – podsetio je Peskov.

Peskov je primetio da se ovaj trend primećuje tokom poslednjih nekoliko meseci.

– O ovome se razgovaralo i preko pomoćnika naših predsednika u kontakt grupi, a mi smo više puta javno govorili o svojoj zabrinutosti – dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here