EPA-EFE
Aleksandar Lukašenko

“Većina Belorusa je protiv predsednika Aleksandra Lukašenka”, kaže dr Mark Galeoti iz Kraljevskog instituta u Londonu.

– U suštini, Lukašenko više ne uživa nigde podršku osim svog bezbednosnog aparata. Stoga, nema načina da režim opstane – ocenjuje Galeoti.

On smatra da će Lukašenko otići na pritisak iz njegovog okruženja.

– Ljudi koji su napredovali u tom sistemu su nemilosrdno pragmatični. Njih interesuje samo njihova pozicija, a ne ideologija ili Lukašenko. Kada uvide da je opasnije podržavati Lukašenka nego mu oponirati, to će biti prelomna tačka kada će on biti oboren, uhapšen ili ohrabren da avionom ode u Severnu Koreju ili bilo gde – smatra Galeoti.

Prema njegovim rečima nema dokaza da je da je Rusija entuzijastična za intervenciju u Belorusiji.

– Ona nema veliko poverenje u Lukašenka. Putinova geostrateška kalkulacija je da se ne može dozvoliti Belorusiji okretanje ka Evropi, tačnije da postane članica EU, NATO-a ili bilo šta slično. Međutim, beloruska opozicija ni na koji način u ovom trenutku ne zagovara takav zaokret. Njen jedini cilj je obaranje Lukašenka i održavanje novih izbora – ističe Galeoti.

O kaže da je teško predvideti šta će se dalje dešavati u Belorusiji.

– Iz dva razloga treba posmatrati šta se dešava sa snagama bezbednosti na koje se Lukašenko oslanja. Mnogi pripadnici bezbednosnog aparata verovatno se ne osećaju ugodno zbog ove situacije. Ne žele učestvuju u tome i da lome lobanje deci svojih komšija i ostalih. S druge strane, boje se posledica ako odbiju naređenja – navodi Galeoti.

Na konstataciju da bi Rusija mogla vojno da interveniše koristeći izgovor da su NATO snage veoma blizu granice Belorusije te da ugrožavaju njen suverenitet, Galeoti kaže da Moskva može uvek može da pronađe izgovor, “ali je suština da Belorusi ne bi želeli dolazak njenih trupa.”

– To bi bio ozbiljan rizik za Moskvu jer bi se beloruska armija suprotstavila. Takođe, Rusija ne želi da preuzme odgovornost za Belorusiju, jer je ona siromašna zemlja. Njen bruto društveni proizvod po glavi stanovnika iznosi tek polovinu ruskog. Stoga bi se u slučaju intervencije u Belorusiji, Rusija suočila sa oružanim sukobom, ekonomskim gubicima i nevoljama na međunarodnoj sceni. Dakle, Moskva to može učiniti ali će radije izbeći – zaključio je Galeoti.

5 COMMENTS

  1. kako su ovi kraljevski samo pametni i kako oni sve znaju kako treba da bude tj. kako bi želeli da bude ali dok je Putina moći će samo da gledaju u Rusiju… pedofili I degenerici uređuju svet za svoje bolesne potrebe.. kad se digne kuka i motika dobiće konačno po zasluzi za sve vekove unazad.

  2. Bezvezno spinovanje.Laži pokušavaju da prikažu kao istine.Priča za budale.Pišu da će ga najbliži izdati jer žele da zadrže pozicije.Gde je to stara garnitura zadržala pozicije?Nisu se kažu izjasnili da žele zaokret u kursu države,a eksplicito su izjavili hoće odmah u NATO I EU.Belorusija je potpuno druga priča od Ukrajine.Opozicija može svašta da priča ali realno nema ni 20% pristalica.Probali ovi isti scenario i u Srbiji,ali su tek ovde popušili jer opozicija ima tek oko 2% pristalica.

  3. Sve mi se predstavlja u mojim filmu gde ima izgleda da je isti scenario i ugled na Kijevski Majdan u Ukrajini. Dobila je ona upišulja koja je pobegla u Litvaniju nekih bednih par centi od Dolara pa se prebacila u demokratsku državu i huška svoj ozlogaćeni narod da se obnovi krvoproliće. To zapadna demokracija želi i hoće da uradi. To smo videli i gledamo šta nam rade. Da vidimo šta će nam doneti i koje rezultate 2020

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here