Kad je bitnije prati zube, ujutro ili uveče, pre ili posle jela? Ovih dana je teško izbeći šećer jer ga ima u puno industrijski prerađene hrane. Kada uklonite one male bele naslage, plak, sa zuba, tada šećer nema šta da hrani, kaže dr. Manton Send.

Glavna svrha pranja je ukloniti zubni plak, a ne ostatke hrane jer je to ono što uzrokuje propadanje zuba. Najvažnije  je dobro ih prati neposredno pre spavanja, kazao je David Manton, dečji stomatolog i profesor na Sveučilištu Melbourne u Australiji i dodao kako pranje zuau pre ili nakon doručka nije toliko važno, no ipak preporučuje da se peru najmanje dva puta dnevno.

Svim roditeljima je savetovao da navikavaju decu na stomatologa kako bi se problem sa oralnim zdravljem, ako postoji, što pre uočio. Čak i vrlo mala deca bi, kaže, trebalo redovno da odlaze na preglede.

Za neke navike ne bi vam palo na pamet da uništavaju zube, kao što je, recimo, plivanje u bazenu ili previše četkanja.

Neke od najčešćih situacija u kojima dolazi do oštećenja:

Grickanje leda iz pića – krhkost i niska temperatura kockice leda lako može uzrokovati to da se dio zuba otkrhne. Naime, tokom grickanja leda ponekad dolazi do mikroskopskih pukotina na caklini što se s vremenom pretvara u ozbiljan problem. Zdrobljeni led je manje štetan.

Mućkanje vina u ustima – vino stvara kiselinu koja nagriza zubnu gleđ, a belo je opasnije od crnoga.

Još gora su gazirana vina. Stručnjaci za vina kažu kako je dobro promućkati prvi gutljaj vina po ustima kako bi se osetila prava aroma, ali, želite li zdrave zube, nemojte to prakticirati.

Plivanje u bazenu – u ovom slučaju za propadanje zubne gleđi mogu biti krive hemikalije koje se dodaju u bazensku vodu, posebno hlor. Zato, ako idete na plivanje, pazite da vam voda ne ulazi u usta. Najidealnije je, naravno, plivati u moru.

Pranje pretvrdom četkicom – neki misle da će tvrdom četkicom bolje oprati zube, ali zapravo si tako oštećuju caklinu. Osim toga, to može voditi i povlačenju zubnog mesa zbog čega zubi postaju osjetljivi. Naime, površina korijena zuba se zbog svoje teksture oštećuje još lakše.

Previše četkanja – pranje zuba dva puta dnevno, ujutro i pre spavanja, je sasvim dovoljno. Sve više od toga samo može napraviti više štete nego koristi. Takođe, pranje brzo nakon obroka ili pijenja gaziranih sokova samo će više oštetiti gleđ jer je kiselina u ustima visoka, a gleđ  jezbog nje osetljivija nego inače.

Najbolje je pričekati najmanje sat vremena jer će do tada pljuvačka neutralisati tu kiselinu.

Pirsing na jeziku ili usnama – ljudi koji ga imaju na tim mestima znaju da njime slučajno mogu da oštetiti zube dok jedu.

Korištenje zuba kao alata – na primjr, za uklanjane etikete s nove odeće, otvaranje čipsa, laka za nokte ili piva. U takvim situacijama lako može da dođe do oštećenja, slabljenja zuba i lomova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here