Pexels.com

Konzumiranje hrane samo po sebi zvuči vrlo jednostavno, ali greške koje pravimo mogu da naprave veliku razliku. Važno je znati da je vreme unosa hrane ključno.

Koliko često odlažete doručak ili preskačete obrok nakon teškog treninga? Koliko često jedete pre spavanja? Da li imate velike pauze između obroka?

Na pitanje koje je najbolje vreme za doručak, ručak i večeru nije lako dati odgovor.

Prema mišljenju stručnjaka za ishranu, svaki od tri obroka bi trebalo uzimati u određeno vreme, naročito ako želimo da održimo kilažu, piše Times of India.

Doručak

Idealno bi bilo doručkovati oko 30 minuta nakon buđenja, pravo vreme bi bilo sedam sati. Važno je da ne odlažete doručak i da taj obrok ne bude posle 10 sati. Takođe je veoma važno da doručak bude proteinski.

Ručak

Prema mišljenju nutricionista pravo vreme za ručak je 12.45. Pokušajte da napravite razmak od četiri sata između doručka i ručka. Ovaj obrok ne bi trebalo da imate posle 16 časova.

Večera

Vreme kada bi trebalo da imate poslednji obrok u toku dana je 19 časova. Između tog obroka i spavanja bi trebalo da bude razmak od tri sata. Večeru ne bi trebalo da odlažete  za kasnije, naročito ne posle 22 sata. Ukoliko večerate neposredno pred spavanje to može da utiče na na spavanje i kvalitet sna.

Obroci i vežbanje

Nikad ne radite vežbe, posebno ne vežbe sa tegovima, na prazan stomak. Pravi obrok pre treninga mogao bi da bude proteinski sendvič, na primer sa piletinom ili tunjevinom, proteinski šejk, kajgana sa integralnim hlebom ili sendvič sa kikiriki puterom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here