Zbog jedne vrtoglavice ne treba da paničite jer se ona u letnjem periodu najčešće javlja kao posledica pada pritiska usled visokih temperatura. Ali, ako je učestala, obavite lekarski pregled i pronađite njen uzrok. 

Iznenada počinje da vam se vrti u glavi, krv vam udara u slepoočnice, magli vam se pred očima i imate utisak da propadate?

Ne paničite, reč je o prolaznoj vrtoglavici koja se tokom proleća i leta najčešće javlja kao posledica kolebanja atmosferskih prilika.

Organizmu treba vremena da se prilagodi na nagle promene vremena, pa i kod potpuno zdravih osoba mogu da se jave kratkotrajni problemi kao što su malaksalost, vrtoglavice i da im se zamagli pred očima.

Pad pritiska zbog vrućine

Ove tegobe su izraženije kod osoba s niskim krvnim pritiskom. Njima naročito ne prijaju letnje sparine, kada je uz visoku temperaturu povećana i vlažnost vazduha. Telo se tada pojačano znoji, a krvni sudovi šire, što kod ovih osoba dodatno snižava pritisak i može da dovede do vrtoglavica, pa čak i do nesvestica.U toj situaciji, upozoravaju lekari, ne savetuje se veštačko podizanje pritiska kafom. Da bi se prevazišla slabost, treba jesti slane krekere i peciva i piti dosta mineralne vode. Takođe, osobe koje imaju hipotenziju treba da izbegavaju duži boravak u zatvorenim i zagušljivim prostorijama, jer nedostatak kiseonika može da dovede do pada pritiska.

Simptomi stotinak bolesti

Kada traje kratko i nije praćena ozbiljnijim simptomima, poput mučnine ili drhtavice, vrtoglavica nije razlog za preteranu brigu.

Ali, ako je vrtoglavica učestala, onda treba da se obavi pregled i pronađe njen uzrok.

Vrtoglavica se pominje kao simptom čak stotinak bolesti i može da ukaže na mnoge lakše probleme, ali i na ozbiljnije zdravstvene poremećaje.

Smetnje u srednjem uhu mogu da izazovu sindrom periferne vrtoglavice. U ovom delu uha nalaze se kristali otoliti, koji čine aparat za ravnotežu. Ponekad zbog lošeg položaja vrata ili udarca u glavu dolazi do pomeranja kristala i poremećaja ravnoteže.

Menijerova bolest može da bude uzrok iznenadnih napada vrtoglavice koje mogu da traju i po nekoliko sati. Na ovu bolest, odnosno poremećaj mikrocirkulacije zbog preteranog nakupljanja tečnosti u srednjem uhu, treba posumnjati ako su vrtoglavice praćene mučninom, povraćanjem i nesvesticom.

Pojedine promene u predelu kičme i vrata u nekim slučajevima mogu da budu uzrok vrtoglavice. Između kičmenih pršljenova dolazi do stvaranja malih koštanih izraštaja koji potiskuju krvne sudove, zbog čega slabi dotok krvi u mozak. Vrtoglavica može da se javi kao posledica pritiska na vegetativni deo nervnog sistema u blizini vratnog dela kičme.

Ponekad dolazi do minimalnog pomeranja pršljenova u kojima se nalaze strukture zadužene za obaveštavanje mozga o položaju tela. Kada se pršljenovi pomere, mozak dobija informaciju da se telo kreće, iako zapravo miruje. Ovakve vrtoglavice provocirane su naglim pokretima vrata, dugo traju i mogu biti praćene znojenjem, bledilom, osećajem mučnine, pa i ubrzanim srčanim ritmom.

Neki od lekova za snižavanje krvnog pritiska ili za smirenje mogu da izazovu vrtoglavicu. Problem može da se reši prilagođavanjem doze ili promenom leka.

Lek za mučninu i ošamućenost

– Pijte čaj od đumbira jer ćete tako ublažiti mučninu i ošamućenost i više vas neće oblivati hladan znoj. Ovaj čaj nema neželjena dejstva.

– Držite hladne obloge na čelu, mirujte i lezite kad god vam se zavrti u glavi.

– Izbegavajte kafu, alkohol i cigarete, pržena i masna jela. Jedite namirnice koje se lako vare, sa što manje soli. Međutim, ako imate nizak pritisak, povećajte unos soli uvek kad osetite malaksalost.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime