Kada majmun napravi selfi: Kome pripadaju autorska prava?

0

On se ne potresa mnogo oko autorskih prava: Makaki majmun koji je napravio selfi
 

Autoportret koji je napravio jedan makaki majmun u Indoneziji obišao je internet. “Wikimedia” koristi tu fotografiju bez dozvole fotografa čiji je fotoaparat “koristio” majmun, jer je majmun pritisnuo dugme i time “ima autorsko pravo”.

 

Britanski fotograf Dejvid Slejter je 2011. godine otputovao u Indoneziju sa namerom da napravi dobru fotografiju makaki majmuna. Njegov trenutak nepažnje iskoristio je jedan majmun koji je pretražio njegovu opremu, ukrao fotoaparat i napravio stotine autoportreta.

"Napravio je stotine fotografija dok nisam uspeo da ga stignem, ali mnoge su bile izvan fokusa. Očigledno nije uspeo to da reši”, rekao je Slejter.

 

Mnoge od tih fotografija su bile mutne, ali je među njima bilo i savršenih autoportreta. Jedna od tih fotografija je dospela na brojne naslovne strane širom sveta i Slejteru donela slavu.

 

Slejter sada planira da tuži organizaciju “Wikimedia” jer je tu fotografiju stavila u onlajn kolekciju “Wikimedia Commons” iz koje svako može da je uzme besplatno. On se više puta žalio, nakon čega bi fotografiju uklonili, međutim posle nekog vremena, urednici “Wikimedia Commons” su je ponovo vratili na internet.

 

Iz organizacije je nedavno odlučeno da prava na fotografiju ne pripadaju Slejteru, već majmunu.

 

“Ako je majmun fotografisao, on ima prava, a ne ja, to je njihov argument. Ono što oni ne shvataju jeste da je na sudu da to odluči”, rekao je Slejter.

 

On je rekao da je put u Indoneziju bio veoma skup, a da on nije mnogo zaradio od te fotografije uprkos njenoj popularnosti.

 

“Fotografisanje je skup posao. Putovanje me je koštalo 2.00 funti, nosio sam opremu vrednu 5.000 funti, platio sam i osiguranje…Od 100.000 fotografija koje napravim, jedna mi donese zaradu. A ovo je jedna od tih fotografija”, izjavio je fotograf.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here