Arkona je ruski paganski i folk metal bend. Njihovi tekstovi su pod uticajem ruskog folklora i slovenske mitologije, a njihova muzika obuhvata nekoliko tradicionalnih ruskih muzičkih instrumenata. Ime benda „Arkona” odnosi se na poslednje uporište stare slovenske vere.

Bend su u februara 2002. godine osnovala dva člana dolgoprudniškog slovenskog neopaganskog društva, Maša Arkipova i Aleksandar Koroljov, prvobitno pod nazivom Hiperboreja. Na kraju 2002. bend, zajedno sa Evgenijem Knjazevim na gitari, Evgenijem Borzovim na bas gitari i Olgom Loginovom na klavijaturama, pod imenom Arkona u moskovskom studiju beleži prve autorske pesme. Nakon snimanja demo albuma „Русь”, bend počinje sa svirkama uživo, zajedno sa nekoliko ruskih folk metal bendova, „Butterfly Temple”, „Pagan Reign”, „Сварга”, „Rossomahaar” i „Therion”.

U septembru 2003. godine Arkona je raspuštena, zbog nedostatka opšteg entuzijazma nekih Marijinih kolega. Arkipova odlučuje da nastavi i piše materijal za solo album, koji je predstavila članovima „Nargathrond”, drugog projekta za koje je pevala u to vreme. Rezultat je debi album „Vozroždenie”, koji je izašao u martu 2004. godine za Soundage Productions. Ovog puta bend ima tri nova člana: gitarista Sergej „Lazar” Atraškevič, basista Ruslan „Knyaz” i bubnjar Vlad „Artist”. Snimljen u jesen, njihov drugi album, „Lepta”, izašao je u decembru.

Bend 2005. godine objavljuje treći i najraznovrsniji album „Vo slavu Velikim!”, koga je uobličio priznati ruski folk multiinstrumentalista Vladimir Čerepovski, kao i razni članovi grupa Svarga i Alkonost. U septembru 2015. godine album je dobio sertifikat zlatna ploča u Rusiji. Izvođenje grupe u oktobru na svečanosti predstavljanja kompakt-diska je zabeleženo i u martu 2006. godine objavljeno kao DVD „Žiznь vo slavu”.

Četvrti studijski album Arkone „Ot serdca k nebu”, ponovo je snimljen sa Čerepovskim (učestvovali su i članovi beloruskog narodnog hora Gostica), i objavljen za Soundage Productions 2004. godine. Naslovnu stranu albuma uradio je belgijski umetnik Kris Vervimp, koji je nastavio da sarađuje sa grupom.

Marta 2008. godine grupa je nastupala na Ragnarok festivalu i potpisala za australijski Napalm Records koji je reizdao album „Ot serdca k nebu” i organizovao grupi tridesetodnevnu evropsku turneju, koja se završila na Brutal asalt festivalu.

Peti studijski album Arkone, „Goй, Rode, Goй!”, objavljen u oktobru 2009. godine, pokazao se više nego ambiciozan: više od 40 muzičara uzelo je učešće, uključujući hor i gudački kvintet. Sve etničke instumente u studiju svirao je Vladimir Čerepovski i njegov učenik Vladimir „Volk”, koji se kasnije pridružio bendu. Pre toga, drugi DVD „Nočь Velesova” izašao je u maju.

Godina 2010. bila je godina intenzivnih turneja: bend je svirao na više od 150 koncerata širom Evrope. U avgustu 2011. izašao je šesti studijski album „Slovo”, gde je učešće uzeo kamerni orkestar Kanjaskog konzervatorima i studentski hor Moskovskog konzervatorijuma. Te godine učestvuju na brojnim hevi-metal događajima, uključujući Helfest, Vit ful fors i Metalfest.

Bend je tokom 2011. godine išao na tridesetšestodnevnu turneju po Kanadi, Sjedinjenim Državama i Meksiku. Posebni koncert za desetogodišnjicu benda održan je u Moskvi 11. februara 2012. (koji će biti objavljen sledeće godine kao „10 let vo slavu”), praćena brojnim turnejama po Rusiji i Evropi, uključujući koncert sa bendovima Darliada i Darkest era, kao i učešće na 70,000 Tons of Metal

Arkona je u januaru 2014. na svojoj fejsbuk stranici objavila da je bend napustio bubnjar Vlad Artist Sokolov, navodeći lične razloge, što je bila prva promjena sastava nakon 10 godina. Andrej Iščenko pridružio se bendu kao novi bubnjar. Konceptni album „Яvь„ izdat je u aprilu 2014. godine.

Usledili su „Vozrozhdenie„ objavljen 2016. za čiju potrebu su ponovo snimljene pesme sa albuma prvenca, osnažene iskustvom stečenim kroz bogatu karijeru, kao i “Khram” – dve godine kasnije, koji je odlično prihvaćen kako i od strane kritike tako i od publike.

Arkonini albumi široko su priznati i sam bend više je puta nazivan jednim od najboljih folk metal bendova. Pevač i tekstopisac benda, harizmatična Marija Maša „Scream” Arkipova, supruga je Sergeja „Lazar” Atraškeviča, kolege iz benda, sa kim ima dvoje dece.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here