U izdanju Makonda, u okviru edicije Večni klasici, nalazi se i kratki roman Snovita potraga za neznanim Kadatom Hauarda Filipsa Lavkrafta. Ovo delo mračne fantastike donosi pripovest o čudesnoj ljudskoj sposobnosti sanjanja snova. Knjiga je prvi put objavljena 1943, šest godina nakon Lavkraftove smrti.

Rendolf Karter, mistik koji ima moć da uđe u mitski svet zahvaljujući vlastitim snovima, tri puta sanja zalazak sunca nad zidinama veličanstvenog mitskog grada Kadata. Ali svaki put pre nego što uspe da se približi, biva naglo prenut iz sna. Nakon što mu bogovi snova ne usliše molitve i ne otkriju lokaciju te tvrđave, Karter donosi odluku da se sam upusti u potragu za tim tajanstvenim gradom neverovatnih čuda u kome žive bogovi i demoni.

Pored novele Snovita potraga za neznanim Kadatom, novo izdanje donosi četiri priče iz istog fantastičnog sveta: „Mačke Ultara“ (The Cats of Ulthar), „Drugi bogovi” (The Other Gods), „Selefais” (Celephaïs) i „Niarlatotep“ (Nyarlathotep).

U knjizi će se, takođe, naći stručan i opširan pogovor prevodioca dr Dejana Ognjanovića pod naslovom „H. F. Lavkraft: sanjar između fantazije i košmara“ u kojem se govori o Lavkraftovom odnosu prema fantaziji, snovima i drugim temama u vezi sa ovim delom.

A isti autor potpisuje još jedan dodatak knjizi „Rečnik Zemalja sna“ u kojem se opisuju bogovi, stvorenja, mesta, osobe i knjige koje značajno figuriraju u Kadatu.

Knjigu krase vrhunske ilustracije koje je specijalno za ovo izdanje uradio novosadski i svetski umetnik Dejan Nenadov, čuven po genijalnom strip-albumu Elazar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here