Pexels

Jabuke sadrže puno vitamina i korisnih supstanci, ali unos tog voća u velikim količinama može da našteti organizmu zbog cijanida sadržanog u košticama, izjavila je nutricionista Nadežda Capkina.

Prema njenim rečima, jabuke su bogate vitaminima A, C, B1, B2, PP i E, magnezijumom, fosforom, jodom, gvožđem, selenom, kalijumom, kalcijumom i cinkom.

Pomoću jabuka se smanjuje verovatnoća dobijanja raka, pobošljava se pamćenje, jača imunitet i pobošljava elastičnost krvnih sudova, objašnjava lekarka. Osim toga, zdravlje nervnog sistema se održava pomoću vitamina B (riboflavin, tiamin i vitamin B6).

– Međutim, unos jabuka u velikim količinama može da doprinese oštećenju zubne gleđi i izazove karijes. Cijanid je otrov sadržan u košticama jabuka, i zato ih je bolje jesti bez koštica – upozorila je Capkina, dodajući da ljudski organizam može da podnese male količine cijanida, ali da preterani unos može biti opasan.

Preporuka nutricioniste je da se ne jede više od dve jabuke srednje veličine dnevno, a prednost je bolje dati zelenom voću.

– Zelene jabuke su pogodnije za ljude sa alergijskim reakcijama i one koji vode računa o težini – dodala je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here