pixabay.com

Kada su obavezne zimske gume i kolika se kazna plaća ako skrivimo udes sa letnjim pitaju se ovih dana vozači, kojima su velika dilema i polovni pneumatici koji mogu biti “mačka u džaku”

Zakon u Srbiji propisuje da se u periodu od 1. novembra do 1. aprila moraju koristiti zimske gume, ako je na kolovozu led, sneg ili poledica. Ukoliko na kolovozu nema snega ili leda zimske gume nisu obavezne, ali svakako “čuvaju glavu”

Kada je temperatura niska a vremenski uslovi variraju od snega i leda do mokrih i suvih, ali hladnih puteva, zimske gume imaju poboljšane performanse kočenja.
Letnje gume su napravljene od tvrde smese i manje prirodne gume i zbog toga ne odgovaraju zimskim uslovima vožnje. Naravno, uvek postoje oni koji smatraju da su letnje gume pogodne i za vožnju u zimskim uslovima, sve do jednog trenutka…

– Kada u perodu od 1. novembra do 1. aprila vozite automobil koji nema četiri zimska pneumatika sa šarom dubine najmanje 4 milimetra, a na putu je sneg, led ili poledica, smatra se da upravljate tehnički neispravnim vozilom. Razlog za to je što pri temperaturama nižim od sedam stepeni letnje gume gube svoja svojstva i lako dolazi do proklizavanja i sudara u kojima se začas izgubi život.Najmanje što može da vam se desi kada ne stavite zimske gume je da platite kaznu. Najgori scenario je ako napravite saobraćajnu nesreću i u njoj neko pogine i bude povređen. Tada vam preti kazna zatvora do 12 godina i ne možete da se vadite na nehat, pošto ste svesno vozili sa letnjim gumama. Pritom, osiguranje isplati štetu na automobilima i nematerijalnu štetu za povrede, a onda od vozača i vlasnika vozila zahteva tzv. regres štete, tačnije da im isplati novac – objašnjava Damir Okanović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako prepoznati zimske gume?

Prave zimske gume se prepoznaju po tome što pored oznake M+S (MS ili M&S) imaju i znak planine sa tri vrha i pahulje unutar nje.

Sastav zmskih pneumatika je drugačiji u odnosu na letnje gume kako bi pružili što sigurniju vožnju. Pored šare duboke najmanje 4 milimetra, zimske gume sadrže i više silicijuma koji zadržava elastičnost na niskim temperaturama. Elastičnost koje imaju zimske gume povećava prijanjanje i značajno smanjuje zaustavni put prilikom kočenja. Takođe, konstrukcija metalnog kostura zimske gume je tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Polovne gume “mačka u džaku”

Večita dilema je da li kupiti polovne ili nove zimske gume. Stručnjaci kažu da na kvalitet polovnih guma utiče pre svega njihova starost, a ne dubina šare. One vremenom gube svojstva i pri kočenju ne daju željenje rezultate.

– Nikako ne savetujem kupovinu polovnih pneumatika. Koliko god izgledalo da imaju “dobru šaru” nikada se ne zna kakva imaju skrivena oštećenja, koja ne mogu da se uoče golim okom, pa čak ni prilikom montaže i balansiranja. Dubina šare nije pokazatelj pređene kilometraže. Gazeći sloj gume troši se različitom brzinom u zavisnosti od stila i uslova vožnje, težine vozila, snage motora, vremenskih uslova, kvaliteta asfalta. To što neka guma izgleda lepo i dobro, ne mora da znači da je pouzdana, narodski rečeno polovna guma je mačka u džaku – objašnjava Okanović.

Polovne gume su u startu jeftinije, ali treba imati na umu da će polovna guma kraće trajati, što znači da je nekoliko puta treba balansirati, montirati što poništava prvobitnu uštedu.

Kazne od 10.000 do 800.000 dinara

– U periodu od prvog novembra do prvog aprila kada god je na kolovozu sneg, led ili poledica, vozači su u obavezi da imaju zimske gume čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetra. Policija vrši rigorozne kontrole na ulicama i svako ko ne bude imao zimske gume dobiće kaznu od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica i 60.000 do 800.000 dinara za firme. Ukoliko na kolovozu nema snega, leda ili poledice, bez obzira na temperaturu, vozači nisu obavezni da imaju zimske gume i neće biti kažnjeni ako voze bez njih – stoji u zakonu o bezbednosti saobraćaja.

Ko nema lance u kolima, kazna 3.000 dinara

Vozači su u obavezi da zimi imaju lance u prtljažniku u dva slučaja. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obavezne upotrebe lanaca i kada je sneg na kolovozu.

– Lance je najbolje odmah staviti u prtljažnik jer ste prema propisu u obavezi da ih zimi čak i kada nema snega ili saobraćajnog znaka pokažete kada vas saobraćajac kontroliše van grada. Kazna koju ćete platiti ako ih nemate u prtljažniku biće 3.000 dinara. Propis nalaže da lance koristite samo u slučaju kada na kolovozu ima snega i kada je postavljen saobraćajni znak – preporuka je iz AMSS.

Lanci za sneg obavezna oprema

Ako posedujete automobil sa pogonom na prednjim točkovima, potrebno je da imate jedan par lanaca za sneg na prednjim točkovima.

Ukoliko imate pogon na zadnje točkove, potrebno je staviti lance na sva četiri točka, što je bezbednija opcija ili ih montirati na zadnje točkove.

Treća opcija jesu automobili sa pogonom na svim točkovima. Zavisno od toga da li je pogon na svim točkovima ili je, ukoliko su umereni uslovi, uključen pogon na dva točka, treba prilagoditi stavljanje lanaca. Ukoliko je pogon na svim točkovima i vozi se u ekstremnim uslovima, lanci se montiraju na sve točkove, a u slučaju pogona na dva točka montira se jedan par lanaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here