Pripreme za prvo letovanje sa bebom za većinu roditelja su mnogo više od pakovanja kofera. Zbog poteškoća koje ih mogu zadesiti, česta dilema roditelja je i da li uopšte ići sa bebom na letovanje. O tom i sličnim pitanjima roditelje savetuje centar “Halo beba” Gradskog zavoda za javno zdravlje. 

Roditelji bi trebalo da biraju letovalište prema uzrastu bebe, kaže Jelena Vasojević iz centra “Halo beba”. Kada su u pitanju bebe mlađe od šest meseci, kao destinacije se predlažu planine ili sela, odnosno mesta sa više hlada, umesto mora, jer neke bebe teško podnose visoke temperature.

– Sa bebama do tri meseca treba dobro razmisliti da li uopšte krenuti sa njima na letovanje, a bebe do šest meseci svakako nije dobro izlagati sunčevim zracima – navela je Vasojevićeva.

Što se tiče načina putovanja, za bebe starije od šest meseci avion je jako dobro prevozno sredstvo, jer bebe bolje podnose uzletanje i sletanje od odraslih. I automobil ima svoje prednosti — može se poneti više stvari koje su potrebne bebi u toku letovanja.

Kada se stigne na destinaciju, bebe do šest meseci ne treba da budu na plaži između 10 i 17 sati. Ukoliko roditelji izvode bebe u tom periodu, neophodna je adekvatna zaštita — pokriveni svi ekstremiteti, šešir sa širokim obodom i krema sa zaštitnim faktorom za bebe starije od pola godine.

– Ako roditelji odluče da krenu sa mlađom decom na more ili na neke dalje destinacije, uslovi u kojima borave treba da budu približno slični uslovima u kući i da prate bebin ritam – rekla je Vasojevićeva.

Brza adaptacija 

Bebe se brzo adaptiraju na razliku u vremenskim zonama — svoj dnevni ritam uspeju da usklade za najkasnije dva dana.

Kada je u pitanju ishrana, preporučuje se da u prepodnevnim i popodnevnim časovima bude kaloričnija, kao i da se unosi dosta tečnosti.

U “putnoj apoteci” treba da se nađu probiotici, elektroliti za hidrataciju i antipiretici.

Centar “Halo beba” je dostupan non-stop, kako bi zaposleni uvek mogli da pomognu roditeljima sa nedoumicama pre putovanja, ali i oko problema koji ih zadese kada već stignu na letovalište.