Kada žene treba da ostave cigarete (nema veze sa trudnoćom!)?

0

Reuters/PHOTOGRAPHER
Trenutak kada će vam biti najlakše da kažete "dosta"

Prema rezultatima studije sprovedene na Univerzitetu u Montrealu, u kojoj je učestvovalo 34 ispitanika različitog pola koji puše više od 15 cigareta u toku dana, na odluku žene da ostave cigarete utiče i njen mesečni ciklus.

Damama je najteže da cigarete ostave tokom folikularne faze, neposredno nakon menstruacije, a najbolje vreme da prestanu da puše je pred menstruaciju.

Tokom istraživanja, ispitanicima je rađena magnetna rezonanca, dok su im prikazivane slike od kojih su neke bile neutralne, a neke dizajnirane tako da podstaknu žudnju za cigaretama. Skeniranje je ponavljano više puta u toku meseca, a ženama je su mereni i nivoi hormona, progesterona i estrogena.

Analiza dobijenih podataka pokazala je da je ženama teže da se odupru željom za cigaretom na početku folikularne faze, koja počinje odmah nakon mensturacije.

Smanjenje nivoa estrogena i progesterona koje je karakteristično za tu fazu izgleda pojačava želju za nikotinom, i pojačava rad nervnih centara koji upravljaju žudnjom. To je odgovor i na pitanje zašto je ženama teže da ostave cigarete nego muškarcima, zaključili su naučnici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here