Kadije krupnog kapitala

0

I laboratorije su mesta gde se režira sudbina čovečanstva

Novi svetski poredak ili globalizacija samo su eufemizmi za novu kolonizaciju, sasvim je izvesno, sa daleko dramatičnijim posledicama od one o kojoj smo učili u školskim udžbenicima, a koja je dovela do dva svetska rata.
Do čega će dovesti ova aktuelna bolje je i ne razmišljati. Ona već sada iza sebe ostavlja pustoš i nesreće i, za sada, dozirane regionalne ratove. I na ovim prostorima krvavo smo platili kartu za novi svetski poredak. No, oni sumnjičavi strahuju da će tu biti još doplata.
A kako je sve počelo možda je najupečatljivije opisao dr Ivo Perišin kada se davne 1971. godine, kao guverner Narodne banke Jugoslavije našao u Americi, na vrlo zanimljivom sastanku kod tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona. Taj događaj u svojoj knjizi sećanja je opisao ovim rečima:

Ričard Nikson i Henri Kisindžer

„ Ostavio je stotinak ministara finansija i isto toliko guvernera centralnih banaka da ga čitavih sat vremena čekaju, zbijeni u jednoj maloj hali, nakon čega je odmah, ulazeći u dvoranu, gotovo bez pozdrava uputio preteću poruku Nemcima, Francuzima i Englezima, svojim glavnim partnerima i saveznicima: Vi zaboravljate na nesebičnu pomoć koju su vam nakon rata pružile SAD i činjenicu da bi bez te pomoći postali roblje crvenih, a sada delite lekcije onima koji su vas spasli.
Tog trenutka je politika sile postavila temelje međunarodnog ekonomskog poretka. Upravo su tada Međunarodni monetarni fond i Svetska banka počeli menjati svoju dotadašnju ulogu, da bi s vremenom postali "sultanske kadije" u službi krupnog kapitala, uterivač dugova (MMF) i politički komitet za nametanje neoliberalne doktrine (Svetska banka).
Tako se istorija kolonijalizma ponavlja, ali u daleko dramatičnijem obliku i verovatno težim posledicama. Kad su se zlatne rezerve, kao dolarska podloga, naglo počele prazniti, Vašington je jednostavno ukinuo zlatnu podlogu dolara. Ta dalekosežna operacija izvedena je pod dirigentskom palicom Ričarda Niksona i njegovog beskrupuloznog ministra Henrija Kisindžera. Mnogi su tada lakomisleno poverovali da je to početak kraja dolara, na koji se do tada decenijama oslanjao svetski ekonomski poredak. No, brzo ih je razuverio ekonomist Fridrih Hajek, kasniji nobelovac i zagovornik ortodoksnog liberalizma. Na naivno pitanje svojih studenata kako će dolar opstati bez zlatne podloge, Hajek je sa smeškom odgovorio:
– Budite bez brige, dolar ima atomsku podlogu.

Doli je uspavana 2003. godine

Danas smo svedoci kakve posledice ta dolarska podloga ima za ceo svet. Otvoren je put finansijskim spekulacijama i rizičnim kreditima. Stvoren je novi međunarodni ekonomski poredak koji je pola sveta bacio na kolena, namećući siromašnijim zemljama budžetsku štednju i totalnu privatizaciju. Neoliberalizam je u svetsku ekonomiju ušao na velika vrata i postao dominantan recept za tranziciju u kapitalizam. Posledice su dramatične. Do osamdesetih godina prošlog veka mnoge zemlje u razvoju ostvarivale su dvocifren rast bruto domaćeg proizvoda (bivša Jugoslavija bila je na drugom mestu, odmah iza Japana), da bi u godinama posle, kada je dolar dobio atomsku podlogu, počelo strmoglavo urušavanje.
I sada se tim zemljama nudi MMF kao slamka spasa. Jadni su dužnici koji spas traže od uterivača dugova, a MMF je u deljenju novih uloga dobio upravo takvu. On kontroliše zemlje dužnike kako bi verovnici bili sigurni da će oploditi svoj novac. MMF zavrće ruke i lomi prste, "ne uzimajući u obzir posledice što će ih ostaviti na stanovnike zemalja kojima se nalagalo da slede njegovu politiku", kaže američki nobelovac Jozef Štiglic. Ako nemate novca za povratak duga ukinite javno zdravstvo, prepolovite sredstva za obrazovanje, prodajte sve što možete, samo su neki od visokoumnih saveta njegovih eksperata zemaljama koje su pale u dužničko ropstvo. No, čini se da drugog izbora i nemaju.
 

Vučji zakon
Grupa naučnika zaposlenih u NASA upozorava da je svet kakav znamo i u kome živimo osuđen na propast te da mu u idućih nekoliko decenija preti nepovratan kolaps. Istraživanje je vodio primenjeni matematičar Safa Moteshar i ono ukazuje na to da je globalna industrijska civilizacija osuđena na katastrofu zbog preteranog iskorišćavanja Zemljinih resursa i neravnomerno raspoređenog bogastva.
Da bi se katastrof sprečila, naučnici predlažu "originalan" recept. Naime, oni su visokoumno zaključili da je teorija koju je u 18. veku izložio engleski demograf i politički ekonomista Tomas Maltus ispravna. On je poznat po "zakonu stanovništva", koji predviđa da se stanovništvo Zemlje razmnožava brže nego što raste proizvodnja hrane, pa ga treba razrediti glađu, kugom i pobunama. Socijalni teoretičari i ekonomisti osporili su ovo učenje i nazvali ga "Maltusov vučji zakon". Međutim, već sredinom 70-ih godina pojedini američki političari otvoreno su se hvalili da su predani neomaltuzijanci.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here