Z. M.
POČAST JUNACIMA: Venci za poginule borce

Na Kadinjači, na 14. kilometru od Užica ka Bajinoj Bašti, parastosom i polaganjem venaca obeležena je 78. godišnjica stradanja Radničkog bataljona, koji je na ovom mestu pokazao junaštvo koje se meri herojstvom Spartanaca i ušao u kolektivno sećanje srpskog naroda za sva vremena.

Tog 29. novembra 1941. ceo Radnički bataljon, sastavljen od Krojačko-obućarske, Pekarske, Tkačke i Železničke čete, izginuo je do poslednjeg borca radnika u neravnopravnoj borbi sa nemačkom armadom od 3.000 dobro obučenih nemačkih vojnika.

Odajući počast radnicima ratnicima na obeležavanju stradanja Radničkog bataljona, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naglasio da su borci iz redova železničara, pekara, krojača i obućara dva sata pružali otpor nadmoćnijem neprijatelju i omogućili da se iz Užica bezbedno evakuišu Vrhovni štab i partizanska bolnica.

– Zadatak koji su na sebe primili radnici bio je izvršen, ali je cena bila previsoka. Borci su bili svesni da povratka sa Kadinjače nema i nisu imali drugog izbora sem da slede svoja uverenja i osećaj dužnosti – istakao je gradonačelnik Tihomir Petković.

Zoran Antić, državni sekretar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, poručio je da borci Radničkog bataljona nikada nisu i neće biti zaboravljeni.

– Herojstvo Radničkog bataljona je živo svedočanstvo našeg duhovnog i narodnog identiteta, koje je u prethodnim vekovima bilo žig koji smo sami sebi dobrovoljno, ponosno, dostojanstveno, časno i stradalnički urezali na čelo, što oni koji danas sebe nazivaju građanima sveta teško mogu da shvate i razumeju – naglasio je Antić odajući poštu izginulim ratnicima u ime Vlade Republike Srbije.